"Закон «Про медіа»" - Євген Маслов

"Закон «Про медіа»" - Євген Маслов

Поки всі переймаються переписом/оцінкою Дубілета, Оманом/Давосом/Єрусалімом Зеленського тощо, я хочу продовження дискусій щодо винахідників велосипеда - законопроєкту «про дезінформацію» від МКМС і Бородянського. 

Бо ж воно тихою сапою може бути прийнято і запрацювати, тим більше вкупі із законом «Про медіа» 2693, який висить на сайті ВР( автори цих документів, зрозуміло, хотіли б поліпшити медіапростір, але підозр щодо того, що буде навпаки більшає з кожною спробою приміряти все це на себе і колег-медійників. Боротися з дезінформацією створенням спецдержорганів – Уповноваженого з питань інформації та Асоціації професійних журналістів України (АПЖУ) - це безглуздість, а пряме регулювання нічого не вирішить і захлинеться у несприйнятті міжнародною спільнотою і професійним середовищем. Бо будь-який закон працює коли і інституціональна складова і суспільство його сприймає. 

Це те ж саме, що перемогти корупцію за допомогою уповноваженого з боротьби з корупцією) ага) а визначати статус журналіста, і присвоювати так звані «індекси довіри»? то нормально? то працюватиме? 

Може краще ставитися до медіа як до ринку інформації - менше втручання - більше користі) навіщо запроваджувати безглузду асоціацію/організацію журналістського самоврядування, яка буде ділити медійників, або, як термінують законодавці, «поширювачів масової інформації» - на справжніх і не справжніх журналістів( зважте - не самоврядна спільнота, а законодавець встановлює процедуру і критерії створення самоврядної асоціації медійників, отриманя прес-карти) ну, якесь кіно( якщо все це легалізують, далі вже можна буде обговорювати тільки хвіст закону про адмін та кримінальні відповідальності(( зрештою всі ці законодавчі потуги - не захистять суспільство і медіа від дезінформації, а лише запровадять тотальний контроль за медіа( до речі, там, де держава намагається одноосібно регулювати і нормувати виникають наслідки, які ведуть до дисбалансів і погіршення ринкової ситуації( краще б прийняли аналог американської першої поправки до конституції, або, якщо медіа це сервіс, інформаційна послуга користувачу/аудиторії/суспільству - тоді вже ввели б ліцензування не лише реєстрантів (суб’єктів у сфері медіа), а ліцензування медійників/журналістів на кшатлт ліцензування водіїв, медиків чи адвокатів чи закордонних ліцензувань - інженерів, сантехніків, вчителів, тощо) та гляньте самі презентацію).

Євген Маслов