"Замах на Трампа та його наслідки для України" - Олег Шарп

"Замах на Трампа та його наслідки для України" - Олег Шарп

Почнемо з того, що Байден на час розслідування замаху дав низку доручень:

▪️Перше - Трамп як екс-президент та кандидат отримає посилену охорону. Секретна служба повинна надати йому всі необхідні ресурси для забезпечення його безпеки.

▪️Друге - секретна служба повинна переглянути всі заходи безпеки на з'їзді Республіканської парії, який скоро почнеться.

Взагалі лейтмотивом коментарів щодо замаху на Трампа є висновок про те, що це різко підвищує його шанси на перемогу.

Справді, замах (чи його інсценування) ставить демократів у складну ситуацію. Зрозуміло, що саме їх республіканці звинувачуватимуть, як мінімум, у створенні атмосфери ненависті, в якій і був скоєний замах. А то й загалом у його організації з метою усунення конкурента.

Тому для демократів передвиборна ситуація ще погіршилась. І, як бачимо, тема спроб фізичного усунення політиків знову повертається до американської реальності. А тому, мабуть, Байдену також варто посилити свою безпеку. Забагато бажаючих, щоб він не став кандидатом у президенти від Демпартії.

Загалом же замах на Трампа ще більш радикалізує протистояння між його прихильниками та противниками. І це може мати серйозні наслідки для Штатів. Причому за будь-якого результату виборів.

Що стосується наслідків для України, то вони будуть такими ж, як і в будь-якого іншого великого внутрішньополітичного потрясіння в США - увага Вашингтона до війни ослабне, переключившись на важливіші питання внутрішнього порядку денного. Так було, наприклад, під час міграційної кризи на південному кордоні, через яку кілька місяців Конгрес не міг надати допомогу Україні.

Зараз, швидше за все, Конгрес, адміністрація Байдена та весь політичний істеблішмент Америки буде зациклено на темі "хто організував замах на Трампа". Республіканці звинувачуватимуть Білий дім, Білий дім відбиватиметься від атак. Україна буде явно не на перших місцях у пріоритетах.

Також слід пам'ятати, що серед трампістів є досить сильне проросійське лобі, через яке Москва, напевно, спробує вкидати версії про "український слід" у замах з метою налаштувати Трампа проти України.

На цьому тлі, щоб повернути питання України у порядок денний дуже вчасний був би візит Порошенка до США та його прямі контакти як з республіканцями, так із демократами. Але влада з причин власної дрібʼязковості цей візит зарубала. Так що маємо те, що маємо.