ЗеФакТи: Опалювальний сезон в Україні під загрозою

ЗеФакТи: Опалювальний сезон в Україні під загрозою

За повідомленням Оператора газотранспортної системи України борги облгазів перед Оператором ГТС вкрай негативно впливають на фінансовий стан компанії, що ставить під загрозу безперебійне транспортування газу населенню під час опалювального сезону.

Сукупні борги облгазів складають 9,2 млрд грн.

Найбільша частка заборгованої суми – в облгазів групи РГК українського олігарха Дмитра Фірташа (близько 6,7 млрд грн).

Лише за липень цього року борг обл- та міськгазів за газ, відібраний з магістральних газогонів для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ), збільшився майже на 137 млн грн, до того ж частина облгазів продовжує практику несанкціонованого відбору газу, а погашення заборгованості відбувається повільно.

«Проблема з накопиченням боргів облгазами вимагає термінового вирішення, оскільки це вкрай негативно впливає на фінансовий стан Оператора ГТС України та ставить під загрозу безперебійне транспортування газу споживачам України в осіннє-зимовий період. З настанням нового опалювального сезону ситуація з накопиченням боргів облгазів прогнозовано погіршиться. Тому наразі критично важливо до початку сезону впровадити законодавчі зміни щодо розподільчих рахунків для облгазів», - йдеться у повідомленні.

Генеральний директор ОГТСУ зауважив, що кошти українських споживачів, які вчасно розраховуються за розподіл газу, мають використовуватися за цільовим призначенням, як це визначено структурою тарифу: на покриття витрат транспортування та розподілу на ринку газу, а не потрапляти в кишені приватних власників облгазів.

Влада не квапиться навести лад у ситуації із заборгованості перед Оператором ГТС, адже для неї інтереси олігархів та приватних власників облгазів важливіші за майбутній опалювальний сезон.

Знову намагання «якось пропетляти між краплинами» може коштувати українцям додаткових витрат і можливого зриву опалювального сезону.