ЗеФакТи: Тарифи на електроенергію для населення знизили – чекайте підвищення цін на товари та послуги

ЗеФакТи: Тарифи на електроенергію для населення знизили – чекайте підвищення цін на товари та послуги

За підрахунками Міненерго, поставка е/е населенню, включаючи вартість е/е на рівні 1600 грн/МВт-г, тарифи на доставку і розподіл, а також маржу постачальників, коштує близько 110 млрд грн на рік.

Для покриття збитків електропостачальників від реалізації електроенергії населенню за тарифом 1,68 гривень за кВт-год потрібно залучити 48 мільярдів гривень.

Після очікуваного з 1 жовтня зниження тарифу для переважної більшості домогосподарств, які щомісяця споживають менше 250 кВт-год до 1,44 гривень кВт-год, потрібно буде вже до 62 мільярдів гривень.

Джерелом компенсації пільгової ціни залишаються державні підприємства, які мають збільшити виручку через підвищення цін на ринку електроенергії для бізнесу. Але з жовтня вони будуть компенсувати витрати на ПСО грошима, а не електроенергією.

ПСО (або PSO, Public Service Obligation) – механізм забезпечення пільгової ціни послуг для населення за рахунок учасників ринку.

Через нову модель ПСО «Енергоатом» та «Укргідроенерго» продаватимуть електроенергію за ринковою вартістю і, мають одержувати достатньо грошей на покриття різниці у тарифі.

Експерти висловлюють сумніви, що «Енергоатому», якому випаде ключове навантаження у цій схемі, вдасться під час усієї дії ПСО функціонувати на повну потужність.

Грошей на компенсацію може не вистачити – і владі доведеться стимулювати зростання вартості електроенергії для бізнесу. Владі доведеться в чергове підняти ціни. Генеруючі компанії одержать більше грошей від промисловості, яка субсидуватиме низькі ціни для споживачів.

Важливо розуміти, що зниження тарифу для населення стало можливим через підвищення ринкової ціни е/е для непобутових споживачів (юридичних осіб).

Підприємці, які купують електроенергію на ринку на добу вперед і внутрішьодобовому (а це невеликий бізнес) отримають зростання собівартості і будуть змушені підвищувати ціни на свої товари і послуги до 10-15% до кінця року.

Зниження тарифу для частини обсягів населення, означатиме підвищення витрат на електроенергію для всіх непобутових споживачів. Це промислові підприємства, малий бізнес, школи, садки, державні установи, водоканали.

Їх витрати будуть закладені у вартість товарів і послуг.

Все це призведе до ще більших видатків населення через інфляцію.