ЗеФакТи: Третя хвиля та новий штам «Дельта» - до чого готуватись

ЗеФакТи: Третя хвиля та новий штам «Дельта» - до чого готуватись

Новий штам коронавірусу «Дельта» виявили в Індії і вже зараз він розповсюдився по всьому світу – у більш ніж 80 країнах - у США, Великій Британії, Португалії, Швейцарії, Японії, Польщі, Непалі, Росії та Китаї.

У липні ВООЗ застерегла Європу від нової хвилі коронавірусу після двох місяців спаду кількості хворих. На думку організації, причини - в повільній вакцинації населення, нових штамах та масових заходах, на кшталт Євро-2020.

За прогнозами ВООЗ, вже до кінця серпня штам "Дельта" може становити 90% випадків захворювань. Протягом останніх тижнів сусідня з Україною Росія б'є рекорди добових смертей від COVID і більшість нових випадків - штам "Дельта".

В Україні нового сплеску ще не спостерігається, але потрібно розуміти що відбувається в іншиї країнах, щоб з’ясувати, що може чекати і українців.

Вже відомі ознаки та особливості нової хвилі пандемії:

➡️Блискавичне поширення.

➡️Ковід помолодшав на 18-20 років.

➡️Почали хворіти діти.

➡️Зміни на комп‘ютерній томографії відбуваються за 1-2 дні з 5% ураження до 65%.

➡️Традиційні схеми лікування починають давати збій.

➡️Кількість важких молодих пацієнтів в рази більша ніж під час попередньої хвилі.

"Пропетляти" не вдасться.

Вірогідність нової хвилі досить очевидна, і вона може початись вже наприкінці літа, коли люди почнуть повертатись з відпусток.

‼️Зараз вкрай необхідно звернути особливу увагу на підготовку лікарень, виготовлення та накопичення кисню, стимуляція медиків, які після відміни «ковідних» виплат можуть податись до Європи у пошуках кращої заробітної плати.   

Вакцинація нарешті почала набирати обертів, але за даними статистики двома дозами захищено тільки 1 мільйон українців.

⁉️Питання – чи встигнемо зробити щеплення 10 мільйонам громадян до кінця літа – вже не потребує відповіді. Навіть при збереженні існуючого темпу вакцинації, це важко втілити в життя.

Тому потрібно серйозно готуватись до викликів та пам'ятати, що вакцина не гарантує того, що людина не захворіє. Її мета - допомогти організму перенести захворювання без ускладнень.