10 червня: це цікаво знати

10 червня: це цікаво знати

«Краще десятьом подарувати, ніж в одного попросити».
Народна приказка

За церковним календарем 10 червня вшановують преподобного Микиту, сповідника, єп. Халкидонського; святителя Ігнатія; священомученика Євтихія, єп. Мелітинського; мученицю Єликониду; священомученика Елладія, єпископа; Нікейську і Чухомлинську ікони Божої матері; благовірного Оскольда, першомученика Київського (882), у св. хрещенні Миколая; всіх преподобних і богоносних отців, що на Святій Горі Афонській просяяли.

Святий Микита в народі вшановується як сторож гусей, тому по-простому його називають Гусятником. Це обрядове свято. Гуси з весни вимагають ретельного догляду, оскільки гусенята в цей час часто гинуть. Щоб врятувати їх від гибелі, народ і дав їм святого покровителя. У народі вважається – якщо день тихий, то урожай буде хорошим. Слідкували також за конюшиною: «Конюшина зближує листочки – до негоди».

Іменинниками 10 червня є:

Гнат, Микита, Олексій.

10 червня народились:

1857 – Богумил (Федір) Воячек – український контрабасист, диригент, композитор, педагог чеського походження. В 1883–1915 рр. – соліст- констрабасист Оперного театру в Києві.

1899 – Леонід Усачов – український композитор і диригент.

1903 – Микита Шумило – український письменник, літературознавець, перекладач, журналіст. Автор збірок оповідань і нарисів, книжок для дітей, літературно-критичних нарисів «Олесь Гончар» і «Силуети».

10 червня відзначають:

  • День працівників текстильної і легкої промисловості.
  • Всіх святих землі Української.

Події 10 червня в Україні:

978 – Князь Володимир сів на київський престол.
1917 – проголошення Центральною Радою І Універсалу «До українського народу в Україні і поза України сущому», яким проголошувалася автономія України. Універсал став основою для розмежування законодавчих і виконавчих функцій органів влади.

«Народе український! В твоїх руках доля твоя. В сей трудний час всесвітнього безладдя й роспаду докажи своєю одностайністю і державним розумом, що ти, народ, народ хліборобів, можеш гордо і достойно стати поруч з кожним організованим, державним народом, як рівний з рівним.» (І Універсал)

1934 – При НКВС УРСР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (українське відділення ГУЛАГу).

Події 10 червня:

1793 рік – У Парижі створено перший у світі публічний зоопарк.
1964 рік – У Москві відкритий пам’ятник Тарасу Шевченку.

Чи знаєте ви, що:

Більшість з нас любить поласувати медом здебільшого не замислюючись, які зусилля потрібні, щоб виготовити цей неймовірно корисний продукт?

Для отримання ложки меду (30 г) 200 бджіл повинні збирати нектар протягом дня. Приблизно стільки ж бджіл повинні займатися прийомом нектару і обробкою його у вулику. При цьому частина бджіл посилено вентилює гніздо, щоб швидше проходило випаровування зайвої води з нектару.

Для отримання одного кілограму меду бджоли повинна зробити до 4500 вильотів і взяти нектар з 6-10 млн квіток. Для наповнення свого медового зобика, що вміщує 40 мг нектару, бджола повинна відвідати за один виліт не менше 200 квіток соняшнику або гірчиці, 15-20 квіток садових культур і 130-150 квіток ріпаку або коріандру.

У світі налічується близько 20 тис. видів бджіл. Палеонтологія стверджує, що бджоли у тому вигляді, в якому вони представлені тепер, з’явилися 40 мільйонів років тому.

Бджола здатна тягнути вантаж, що перевищує вагу її тіла у 320 разів. Для порівняння, кінь може везти вантаж, приблизно рівний вазі його власного тіла.