Іран став одним із головних військових спонсорів Росії – військові експерти

Іран став одним із головних військових спонсорів Росії – військові експерти

Західні військові експерти пишуть, що Іран став одним із головних військових спонсорів Росії після того, як Москва розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну.

Британська військова розвідка вважає, що між Росією та Іраном налагоджено військове партнерство, в якому Росія отримує ракети і дрони для нападу на Україну, а Росія надає Тегерану військову та технічну підтримку.

Як зауважують аналітики, «Росія, імовірно, витратила значну частину своїх запасів власних балістичних ракет малої дальності SS-26 «Іскандер», які несуть боєголовку вагою 500 кг на відстань до 500 км», тож вона тепер «намагається отримати більше зброї, включаючи сотні балістичних ракет».

Військова розвідка Великої Британії у своєму твіті додає, що у відповідь Росія, найімовірніше, запропонує Ірану «безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки».

Британська розвідка пише, що це «трансформує оборонні відносини» двох країн і прогнозує, що підтримка Іраном російських військових, ймовірно, зростатиме в найближчі місяці. Бо Росії потрібні іранські ракети «для продовження та розширення кампанії ударів по критично важливій національній інфраструктурі України».

Про те, що це партнерство становить загрозу не лише для України, але й для сусідів Ірану в регіоні, сказав американському каналу NBC News високопоставлений чиновник з адміністрації президента Байдена.

Урядовий експерт, імені якого канал не називає, наголосив, що у рамках розширеного партнерства Росія може постачати Ірану сучасне військове обладнання, включаючи гелікоптери та системи ППО.

Урядовець сказав, що за даними американської розвідки навесні іранські пілоти навчалися в Росії керувати російським винищувачем Су-35, що, за може свідчити про те, що Іран «може почати отримувати цей літак протягом наступного року». У зв’язку з тим, що ця техніка може збільшити загрозу для партнерів США у регіоні, американці поділилися з ними цією інформацією, повідомив урядовець.

Аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) кажуть, що продаж Росії іранських безпілотників і ракет для використання в Україні, імовірно, був предметом переговорів заступника міністра оборони Росії генерал-полковника Олександра Фоміна та начальника Генерального штабу збройних сил Ірану генерала Мохаммада Багері, що відбулися в Тегерані 3 грудня.

У п’ятницю США наклали санкції на три російські організації, які брали участь у передачі іранських безпілотних літальних апаратів для використання у війні проти України. Серед цих організацій – Повітряно-космічні сили Росії, які отримують безпілотники, і 924-й державний центр безпілотної авіації Росії. Як завили представники адміністрації, особовий склад 924-го вирушив до Ірану, щоб пройти навчання, як поводитися з іранською зброєю.

Офіційні особи сказали, що США також «розглядають варіанти зібрати групу країн-однодумців для обговорення військового співробітництва між Іраном і Росією». США також працюють з іншими країнами, щоб унеможливити переміщення між Росією та Іраном обладнання, зброї чи грошей через територію цих країн.