Цей день в історії - 15 вересня

Цей день в історії - 15 вересня

258-й день року за Григоріанським календарем - до закінчення року залишилось 107 днів. Іменинники - Антон (Антоній), Богдан, Іван, Руфіна, Федот, Феодосій (Федосій). Міжнародний день демократії (з 2008 року), Міжнародний день поширення інформації про лімфому, в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора та День фармацевтичного працівника, в Гватемалі, Гондурасі, Коста-Ріці, Нікарагуа і Сальвадорі - День незалежності.

Головні події 15 вересня

• Відкриття місцевої анестезії, 1884

• Перші танки в бою, 1916

• Конрад Аденауер - перший канцлер ФРН, 1949

• Реєстрація домену google.com, 1997

Всі події 15 вересня

668 - У Сіракузах, куди в останні роки був перенесений імператорський двір, убитий 37-річний Констант II. Згідно «Хронографії» Феофана Сповідника, це зробив підкуплений франками служка імператора, котрий вдарив його відром по голові, коли той саме намилив голову, - Констант упав у воду і засьорбнувся. Новим правителем Візантійської імперії став син Константа II 16-річний Костянтин IV.

Нова історія

1697 - Курфюст Саксонський Фрідріх Август I обраний польським королем під іменем Август II. Для цього йому довелось піти на підкуп польської шляхти і стати католиком. Змінивши віросповідання, Фрідріх Август отримав підтримку Габсбургської монархії - імператор Леопольд I боявся, що польську корону візьме принц Франсуа Луї де Конті, воєначальник французького короля Людовика XIV, і Священна Римська імперія опиниться у французькому оточенні. Саксонія ж, навіть в союзі з Польщею, не представляла для Леопольда I серйозної небезпеки. Зміна віросповідання Августом II викликала невдоволення в протестантській Саксонії і для нормалізації обстановки, Август II передав контроль над дотриманням протестантського віровчення спеціально створеній Таємній раді.

1821 - Іспанська колонія Гватемала, до котрої входили території сучасних Гондурасу, Коста-Ріки і Сальвадору, проголосили незалежність від метрополії.

1830 - Між британськими містами Ліверпуль і Манчестер відкрилось регулярне залізничне пасажирське і вантажне сполучення. Трасу обслуговувало вісім паровозів з двигунами конструкції Джорджа Стівенсона, в котрих використовувалась технічна новинка - котел і піч з великою нагрівною площею, що забезпечувало тривалу і неперервну роботу парової машини, швидкість до 60 км/год, і можливість відмовитись від стаціонарних машин-тягачів, котрі раніше використовувались для перетягування поїздів на підйомах. Ця подія дала поштовх для розвитку залізничних сполучень по всьому світу, незважаючи на те, що цього ж дня під час урочистого відкритя манчестерського вокзалу під колесами поїзда випадково загинув сложбовець вокзалу Вільям Хаскіссон.

1884 - На з'їзді офтальмологів у Гейдельберзі, велике герцогство Баден, 27-річний австрійський медик Карл Коллер доповів про ефективність використання водного розчину кокаїну як знеболючого і блокуючого препарату при проведенні операцій на оці. Незважаючи на побічні ефекти його застосування, кокаїн на два десятиліття став найпоширенішим анестетиком, особливо серед дантистів, а з появою його менш токсичного і значно дешевшого замінника новокаїна місцева анестезія знайшла широке застосування у медицині і веттеринарії.

1893 - У Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» — перше україномовне видання в США, офіційний орган Українського Народного Союзу. На сьогодні це найстарша у світі україномовна газета, що виходить безперервно (з 1893 року).

1916 - В ході Першої Світової війни під час битви на Соммібританці вперше у військовій практиці людства застосували танки - 32 доволі примітивні і повільні машини, котрі навіть не встигали рухатись синхронно з переміщенням піхоти, одним своїм виглядом викликали паніку в німецьких оборонних рядах. Незважаючи на недосконалість танків "Mark I", більша частина яких із-за поганої маневренності була втрачена під час німецького контрнаступу, генерал Дуглас Хейг, командуючий союзницьких військ на Соммі, замовив ще кілька сотень екземлярів новітнього озброєння.

1917 - У США вийшов перший номер заснованого Берті Чарльзом Форбсом фінансово-економічного журналу «Форбс». Сьогодні він є одним з найавторитетніших друкованих економічних видань у світі. Своє визнання «Форбс» завоював завдяки сміливим розслідуванням у світі бізнесу, об'єктивним оцінкам і рейтингам найзаможніших людей у світі.

1918 - В ході Першої Світової війни союзницькі війська почали наступ на Македонському фронті, завдавши нищівної поразки болгарській армії. Частина відступаючих військ вчинила заколот і вирушила маршем на Софію для повалення влади царя Фердинанда і пронімецького уряду країни, непродумана політика котрих поставила країну у принизливе положення і привела до загибелі близько 100 тисяч і пораненню близько 300 тисяч військових із 900 тисяч (40% чоловічого населення), мобілізованих на фронти Першої Світової. У жовтні заколотники змусили уряд капітулювати і зректися Фердинанда престолу на користь свого сина Бориса III.

1928 - Під час дослідження властивостей грибка пліснявки, що вкривав культури стафілококів, шотландський мікробіолог Александер Флемінг виділив антибактеріальну речовину, котру назвав пеніциліном (Penicillium notatum). Серед особливостей нової речовини була здатність зупиняти ріст бактерій, а при великих дозах - убивати їх.

1935 - На щорічному з'їзді нацистської партії прийнято т.зв. "Нюрнберзький закон", згідно з котрим всі євреї Німеччини втрачали права громадянства, свастика затверджувалась офіційним символом держави, а в якості державного прапора було прийнято червоне полотнище з чорною свастикою в білому крузі по центру.

Новітня історія

1940 - В ході "Битви за Британію", котра почалась 13 серпня, королівські повітряні сили у годинному бою над Лондоном збили 56 німецьких літаків, втративши 40 своїх. Ця поразка змусила німецьке командування визнати неспроможність люфтваффе взяти під свій контроль простір над британськими островами і відкласти операцію "Морський лев" - вторгнення на острови - на невизначений термін. Із-за неспроможності здобути швидку перемогу, інтенсифікації військових поставок озброєння із США в Англію і початок в червні 1941 року війни з СРСР ця операція так ніколи і не була почата.

1941 - Під Києвом німецькі війська завершили оточення п'яти радянських армій.

1944 - Війська 3-го Українського фронту Радянської армії, що 8 вересня увійшли на територію Болгарії, втупили у столицю країни Софію.

1949 - На засіданні бундестагу з перевагою в один голос першим федеральним канцлером ФРН обраний Конрад Аденауер, лідер Християнсько-демократичного союзу (ХДС). Президентом країни став Теодор Хейс (Вільна демократична партія).

1950 - В ході корейського конфлікту війська ООН під командуванням американського генерала Дугласа Макартура висадились на заході Корейського півострова, на 150 кілометрів південніше 38-ї паралелі і почали просування до Сеулу. Через два дні місто було звільнене від північно-корейських військ, котрі захопили його в червні.

1959 - На запрошення американського президента Дуайта Ейзенхауера з 13-денним візитом до США прибув голова ради міністрів СРСР Микита Сергійович Хрущов. В липні цього ж року СРСР відвідав віце-президент США Річард Ніксон. Взаємні візити керівників двох наддержав сприяли пом'якшенню стосунків, зближенню позицій з ряду питань, практичному втіленню хрущовської тези про "мирне співіснування" двох ідеологічних систем, але так і не змогли зупинити "холодну війну" між СРСР і США, котрі і надалі не гребуючи методами, намагались завоювати вигідні військові та політичні позиції у світі.

1968 - В рамках радянської програми висадки людини на Місяць в СРСР запущено космічний апарат «Зонд-5», котрий вперше у світі облетів навколо супутника і повернувся на Землю. Наступний "Зонд-2" зазнав фіаско при посадці на Місяць, в липні 1969 року американець Ніл Армстронг першим ступив на поверхню супутника, і радянська програма була згорнута.

1971 - Дванадцять канадців із Ванкувера заснували екологічну організацію "Greenpeace" ("Зелений мир"), котра поставила за мету запобігати деградації навколишнього середовища. Організація існує лише за рахунок пожертвувань своїх прихильників і принципово не приймає допомогу від державних структур, політчних партій і бізнесу.

1974 - Пісня Боба Марлі «I Shot The Sheriff», написана попереднього року, у виконанні Еріка Клептонавийшла на перше місце американського хіт-параду.

1978 - Перемігши Леона Спінкса у бою в Новому Орлеані, Мухаммед Алі втретє завоював титул чемпіона у суперважкій категорії. Він став першим боксером, кому вдалось досягнути такого успіху. Після перемоги Алі пішов з боксу, а через два роки зробив невдалу спробу повернутись у професійний спорт.

Наш час

1996 - У Венеції італійська партія Північна Ліга за ініціативою свого лідера Умберто Боссі проголосила створеня незалежної від Італії Федереративної Республіки Падовія.

1997 - Зареєстровано доменне ім'я google.com, яке стало основою нового пошукового вебсервісу, заснованого двома американськими аспірантами 24-річними Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном. Сьогодні компанія Google - найпопулярніший пошуковий сервіс у світі і обробляє до 1 мільярда запитів у день.

2000 - У австралійському місті Сідней відкрились XXVII Олімпійські ігри, останні в другому тисячолітті. В них взяли участь 10 651 спортсменів з 199 країн, які розіграли 300 комплектів нагород у 28 видах спорту. Українські спортсмени завоювали на сіднейській Олімпіаді 23 медалі, з них 3 золоті, 10 срібних і 10 бронзових.

2008 - Американський інвестиційний банк Lehman Brothers, борги якого склали 613 млрд доларів США, звернувся до суду з заявою про банкрутство і проханням про захист від кредиторів. Це стало ключовою подією світової фінансової кризи кінця 2000-х років, яка почалась у серпні 2007 року з іпотечної кризи у США.

Народились 15 вересня

15 - 20 грудня 69, Авл Вітеллій, 8-й римський імператор (69).

53 - 8 серпня 117, (Марк Ульпій Нерва) Траян, 13-й римський імператор з династії Антонінів; другий з «п'яти хороших імператорів». 1965 років з дня народження.

1613 - 17 березня 1680, Франсуа де Ларошфуко, принц де Марсільяк, французький письменник-мораліст (Мемуари, Максими). 405 років з дня народження.

1736 - 12 листопада 1793, Жан-Сільвен Байї, французький астроном і діяч Великої Французької революції; перший президент Національних зборів і мер Парижа.

1789 - 14 вересня 1851, Джеймс Фенімор Купер, американський письменник (Піонер, Слідопит, Останній з могіканів, Звіробой).

1881 - 21 серпня 1947, Етторе Бугатті, італійський конструктор спортивних і напівспортивних автомобілів.

1888 - 3 червня 1959, Пилип Коновал, канадський військовослужбовець українського походження; єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військовики з країн, підлеглих Британській короні. 130 років з дня народження.

1890 - 12 січня 1976, Агата Крісті (Агата Мері Кларіса Міллер), англійська письменниця, майстер детективу, автор легендарних персонажів міс Марпл та Еркюля Пуаро (Убивство у "Східному експресі", Смерть на Нілі, А потім нічого не було), драматург (Мишоловка).

1904 - 18 березня 1983, Умберто II (Умберто Нікола ді Савойя), четвертий та останній король Італії (1946) із Савойської династії..

1925 - 27 квітня 2007, Кирило Юрієвич Лавров, російський актор (Склянка води, Кольє Шарлотти, Бандитський Петербург, Майстер і Маргарита).

1941 - Мирослав Гермашевський, перший польський космонавт. Сьогодні 77-а річниця.

1946 - Олівер Стоун, американський кінорежисер, лауреат «Оскара» (Народжений 4-го липня [1989], Взвод [1986]; Уолл-стріт, Дж.Ф.К., Природжені вбивці, Сальвадор). Сьогодні 72-а річниця.

1946 - Томмі Лі Джонс, американський театральний і кіноактор, лауреат «Оскара» (Втікач [1993], Дж.Ф.К., Люди в чорному, Дочка шахтаря, Природжені вбивці, Клієнт). Сьогодні 72-а річниця.

1984 - Генрі Чарльз Віндзор, принц Вельський; син принцеси Діани і принца Чарльза, спадкоємець британської корони (3-й в черзі). Сьогодні 34-а річниця.

Померли 15 вересня

668 - Констант II (Костянтин Бородатий), імператор Візантії (641-668 рр.) з династії Іраклія. 1350 років років тому, в 38 років (нар. 7 листопада 630 р.).

1700 - Адре Ленотр, французький архітектор, майстер садово-паркового мистецтва (королівські парки в Версалі, Фонтебло, Тьюільрі, Гринвічі). 318 років тому, в 87 років (нар. 12 березня1613 р.).

1864 - Джон Хеннінг Спік, англійський дослідник Африки; відкрив для європейців озеро Танганьїка (1858), озеро Вікторія (1858) і встановив, що Ніл бере з нього початок. 154 роки тому, в 37 років (нар. 3 травня 1827 р.).

1907 - Іван Карпович Карпенко-Карий (Тобілевич), український драматург (Бурлака, Сто тисяч, Хазяїн, Наймичка, Безталанна, Сава Чалий), актор, режисер, театральний діяч. 111 років тому, в 62 роки (нар. 29 вересня 1845 р.).

1938 - Томас Вулф, американський письменник (Додому нема вороття, Про час і ріку, Подивись на свою домівку, ангеле). 80 років років тому, в 38 років (нар. 3 жовтня 1900 р.).

1978 - Вільгельм Еміль Мессершмітт, німецький авіаконструктор. 40 років років тому, в 80 років (нар. 26 червня 1898 р.).

2008 - Річард Райт, англійський рок-музикант, клавішник (Pink Floyd: Another Brick on the Wall). 10 років років тому, в 63 роки (нар. 28 липня 1945 р.).