Чи стане саміт з Путіним «виявом сили» Байдена

Чи стане саміт з Путіним «виявом сили» Байдена

Оглядачі активно реагують на повідомлення американського каналу CNN, який перед початком європейського турне Байдена повідомив, що президент США буцімто націлений на демонстарцію сили під час особистої зустрічі із президентом Росії Володимир Путіним у Женеві.

"За словами поінформованих осіб, Байден заявив своїм помічникам, що вважає, що Путін реагує на прояви сили, які, на його (Байдена - прим. ГА) думку краще доносяться під час безспосереднього спілкування, ніж телефоном. Він мав дві телефонні розмови з презиеднтом Росії, які офіційні розмови описали, як прмі - але без особистої взаємодії та мови тіла, які супроводжують реальну зустріч", - йдеться у матеріалі ЗМІ.

Раніше радник з нацбезпеки США Джейк Салліван пояснив, що зустріч з Путіним є для Байдена “Можливість зяглянути президентові Путіну у вічі і сказати: "Ось очікування Америки. Ось що Америка захищає. Ось про що йдеться Америці" - на наше переконання, це ключовий аспект американсько-російської дипломатії. Президент Путін - особливий тип персоналізованого лідера, і можливість зустрітись на саміті дозволить нам вирішити ці відносини і заступитись за Американські цінності найбільш ефективним шляхом”, - сказав радник з нацбезпеки США.

Те, як налаштований президент США перед спілкуванням із Путіним активно коментують американські ЗМІ.

"Теза адміністрації Байдена про "демонстрацію сили" у ході особистої зустрічі є абсурдною. Незалежно від того, наскільки жорстко Байден поводитиметься у Женеві, він вже надав Путіну статус, якого він бажає, і від наявності якого залежить збереження впливу та грошей. Навіть виграш у ситуації із ворожим диктатором - це поразка. Якщо хочете проявити силу, скажіть Путіну, що ви зустрінетесь з ним, якщо він прийде на зустріч з Навальним та Протасевичем на літаку, живими та здоровими. Скажіть йому закінчити війну в Україні та залишити окупований Крим, або до нього та його олігархів будуть ставитись, як до парій та злочинців". - заявив колишній шахіст, критик Путіна Гаррі Каспаров.

"Горенько. Байден протягом останніх місяців вже проявив всі "прояви сили", які Путіну треба побачити. У Женеві чекає ганьба", - твітує американський юрист Борис Ривкін.

Раніше Джон Болтон, колишній радник США з національної безпеки за президентства Трампа, назвав саміт Байдена та Путіна "передчасним".

"Я не думаю, що Байдена повінстю розуміє власні цілі щодо Росії та як їх досягнути. Є довгий перелік потенційних незгод та конфліктів з Росією. Не думаю, що може принести користь зустріч, де буде просто по пунктах озвучено: хакерське втручання Росії у вибори, втручання Росії у Донбасі та Україні” , - заявив Болтон, спілкуючись зі ЗМІ.

Як відомо, президент США Джо Байден у середу вирушив до Європи, де впродовж восьми днів вестиме переговори з союзниками, а також побачиться з президентом Росії Володимиром Путіним.

На переговорах Байдена 16 червня з Путіним у Женеві не очікують значних досягнень, але агентство Reuters передбачає, що Джо Байден напряму обговорити з російським керівником «стурбованість США кібератаками, які походять з Росії, тему агресії Москви проти України та низку інших проблем».

Напередодні візиту у США вказували на рішення адміністрації Байдена, які передують запланованій зустрічі із Володимиром Путіним.

"Байден зняв санкції щодо "Північного потоку-2" до яких забов'язав Конгрес. Це збагачує та посилює Росію Путіна та послаблює НАТО. Він зробив це перед своєю зустріччю з Путіним, коли російські хакери атакували виробництво м'яса у США, а підтримувана Росією Білорусь здійснила піратський напад на літак, щоб заарештувати дисидента", - відзначила Ребекка Гайнріхс, старша дослідниця аналітичного центру Hudson Institute.

На сторінках американського консервативного видання The Washington Examiner дослідник центру Jamestown Foundation Януш Бугайські відзначив, що на зустрічі із Путіним Байден матиме шанс проявити "дипломатію сили" та "стерти поширену думку, що Путін здатен маніпулювати президентами США".

Колишній посол США у Росії Майкл Макфол висловив думку, що на зустрічі із Пуітним Байден дасть "жорсткий сигнал".