"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

 Politico про корупцію в Україні:

Чиновники адміністрації Байдена набагато більше стурбовані проблемою корупції в Україні, ніж визнають привселюдно. У «конфіденційній, але несекретній» версії довгострокового плану США наголошується на тому, що корупція може змусити західних союзників відмовитися від допомоги Україні, і що Київ не може відкладати боротьбу з корупцією на тлі російського вторгнення.

«Корупція на високому рівні може підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до уряду воєнного часу», – написано у конфіденційній версії документа. Це різкіший аналіз, ніж той, який міститься у відкритій версії 22-сторінкового документа, яку Держдепартамент без зайвого галасу розмістив на своєму сайті близько місяця тому. Також у конфіденційній версії зазначено набагато більше подробиць про цілі США в Україні: від приватизації банків до допомоги у навчанні англійської мови у школах та заохочення військових до переходу на протоколи НАТО. США хочуть змусити Україну покласти край корупції, не в останню чергу тому, що на кону стоять американські долари. Проте надто гучне обговорення цього питання може підбадьорити супротивників американської допомоги Україні, серед яких чимало законодавців-республіканців, які намагаються заблокувати таку допомогу.

Українське хабарництво вже давно непокоїть американських чиновників. Однак ця тема була відсунута на другий план після початку війни. Проте, через півтора року американці все частіше порушують це питання як публічно, так і в приватному порядку. Високопосадовець Білого дома підтвердив, що адміністрація Байдена веде переговори з українськими лідерами про можливе пов'язання майбутньої економічної допомоги з антикорупційними реформами. Щодо військової допомоги такі умови не розглядаються, наголосив чиновник.

❗️Можу підтвердити, що близько 30% республіканців у Конгресі, які "коливаються" при голосуванні за продовження допомоги, аргументують свою нестійку позицію саме корупцією в українських органах влади. Цього тижня розпочнуться дебати щодо виділення Україні більше 20 млрд доларів. Мій прогноз: законодавці проголосують позитивно, але відбудеться це з великим "скрипом". Надалі, при відсутності прогресу в українських реформах, навіть найстійкіші прибічники України в американській владі не гарантуватимуть нам нічого. Вибачте за песимістичний прогноз.

По Словаччині.

Поганий дзвіночок. Вибори у цій країні по суті стали референдумом позиції населення щодо України. Перемогу з результатом у 22,9% отримав колишній прем'єр-міністр Роберт Фіцо та його ліва партія Smer. Жодна з партій не отримала більшості голосів, що означає необхідність формування коаліційного уряду, який, найімовірніше, буде доручено Фіцо.

Його можливе повернення може призвести до загострення відносин у ЄС та НАТО, оскільки Фіцо виступає проти санкцій ЄС щодо Росії та скептично ставиться до прагнення України вступити до НАТО. Ця перемога свідчить і про зростаючу тенденцію популістських, проросійських настроїв у низці європейських країн. Ліберальна партія «Прогресивна Словаччина» посіла друге місце, отримавши 18%, а ліва партія «Глас», яку очолює колишній заступник Фіцо, - третє, набравши 14,7%. Коаліція з ультранаціоналістичною Словацькою національною партією, яка отримала 5,6% голосів, може забезпечити Фіцо парламентську більшість.

Успіх партії Фіцо може допомогти Росії у створенні тріщин у європейській підтримці України. Але відмова Братислави допомагати Києву навряд чи призведе до серйозних наслідків - адже Словаччина посідає 19 місце за обсягом поставлених ресурсів. Проте, солодка парочка Орбан-Фіцо певним чином ускладнить життя Києву у просуванні антиросійського порядку денного на європейській арені. Поки що основні європейські гравці за нас, але популізм набирає обертів у всьому світі - саме тому я весь час кажу про півтора роки, за які нам треба встигнути багато чого.

Тепер по Польщі.

Дональд Туск і Ярослав Качинський - політичні важковаговики Польщі, представляють протилежні ідеології і змінюють один одного при владі протягом майже двох десятиліть. Їхня особиста ворожнеча з часом загострилася, забарвивши і без того поляризований політичний ландшафт Польщі.

На майбутніх виборах Туск може спробувати змінити Качинського залежно від його здатності сформувати коаліцію. Ці вибори, можливо, стануть найважливішими цього року в Європі, оскільки вони можуть послабити правий популістський рух.

Суперництво відображає глибокий соціальний розкол у Польщі, яку часто поділяють на «Польщу А» (ліберальні, проєвропейські міста) та «Польщу Б» (більш консервативні та менш забезпечені сільські райони). Обидва політики зміцнили владу у своїх партіях, і їхній політичний антагонізм сягає часів опозиції комуністичного режиму. Їхнє ідеологічне коріння також різне: Качинський більш націоналістичний і з підозрою ставиться до Європейського Союзу, тоді як Туск займає проєвропейську позицію. Качинського критикують за підрив демократії шляхом контролю над державними ЗМІ і судовою системою, тоді як Туска - за ліберальну економічну політику.

❗️Хто кращий для України? ІМХО, Туск. Бо Качинський - то Орбан-лайт, а Дуда - його вірний протеже. Туск же більше орієнтується на загальноєвропейські, а не націоналістичні цінності. Проте, й перемога ПіС не стане катастрофою для України - наші держави приречені бути разом у боротьбі з Ерефією, а тому нам треба прийняти будь-яку владу, яку оберуть поляки, та плідно співпрацювати з нею в спільних інтересах обох країн.

За ініціативою Дональда Туска у Варшаві опозиція вивела на вулиці сотні тисяч людей на акцію протесту проти правлячої партії "Право та справедливість" (ПіС). Люди несли плакати з гаслами: "З нас достатньо, хочемо змін" та "Разом у нас є сила". Протестувальники звинувачують ПіС у підриві демократичних інститутів, особливо судової системи, та в атаці на права жінок та меншин.

❗️Нагадаю, що вибори до парламенту у Польщі відбудуться 15 жовтня.

Байден заявив, що Сполучені Штати «ні за яких обставин не можуть допустити», щоб американська підтримка України була перервана. Тепер законодавці мають обговорити окремий законопроєкт про військову допомогу Україні в розмірі 24 мільярдів доларів, який Байден хотів включити до бюджету. Голосування можливе вже на початку наступного тижня.

Курт Волкер:

З внутрішньополітичної точки зору для американської адміністрації було б краще, якби Україна просувалася швидше. Тому що їм доводиться наводити ці політичні аргументи в США, їм доводиться отримувати фінансування від Конгресу. Але дуже несправедливо звинувачувати Україну в цьому, коли у нас пішов рік на прийняття рішення щодо F-16, і ми досі не надали ATACMS. Ми могли б зробити більше, щоб допомогти Україні бути швидшою.

Якщо ви запитаєте, чи підтримуєте ви Україну, приблизно 67% республіканців відповідають, що так, ми її підтримуємо. Коли ви питаєте, чи варто витрачати стільки грошей, то підтримка серед республіканців знижується лише до 40%. А коли ви пояснюєте, що мова йде про 3,5% річного оборонного бюджету США, які ми фактично віддали Україні, і це призвело до того, що Україна вижила, а Росія розірвала себе на шматки, тоді цифри з боку республіканців знову повертаються до 60%. Тож це питання надання їм правильної інформації, трохи випереджаючи їх у цьому питанні. І я думаю, що основа підтримки тут.

Річ номер один, яку прагне зараз здійснити Україна, і, як на мене, це вдасться, — зробити непридатним сухопутний зв’язок між Ростовом-на-Дону, окупованою частиною Запорізької області та Кримом та переконатися, що міст через Керченську протоку не можна використовувати.

Якщо Україна зможе зробити ці дві речі, то матиме ефект ізоляції сил в Криму на зиму. І я думаю, що це цілком ймовірно може статись вже цього року.