"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Reuters: Європейські лідери запевнять президента України Зеленського у своїй довгостроковій підтримці під час переговорів в іспанській Гранаді. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, прибувши до Гранади, заявила, що вона «дуже впевнена» в тому, що США продовжать підтримувати Україну. Те саме сказав німецький канцлер Олаф Шольц.

Водночас, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель на початку засідання Європейської політичної спільноти заявив, що Європа не зможе замінити Україні підтримку США, якщо вона припиниться. Він назвав «поганими новинами» посилення конфронтації у Вашингтоні щодо допомоги Україні.

Проте, гарною новиною є те, що у комітетах Європарламенту по бюджету та іноземним справам підтримали виділення 50 мільярдів євро для фонду відновлення та модернізації України на період з 2024 по 2027 рік. За проголосували 86 парламентарів, шість виступили проти, двоє утрималися. Голосування Європарламенту з цього питання відбудеться 16-19 жовтня, а потім пройдуть переговори між Радою ЄС, Єврокомісією та законодавчим органом об'єднаної Європи.

Шість нових заступників Міністра оборони - що про них відомо (за матеріалами NV та Kyiv Post)

▪️Іван Гаврилюк — заступник міністра оборони з питань військово-технічної політики

Генерал-лейтенант, на момент вторгнення Росії у 2014 році мав звання полковника. З квітня 2015 по березень 2018 року очолював Тил Збройних сил України, на той момент це був основний орган тилового та технічного забезпечення в управлінні Генштабу ЗСУ. Згодом був заступником начальника Генштабу ЗСУ — начальником Головного управління логістики ЗСУ, намагався досягти її сумісності з логістикою країн НАТО. Після повномасштабного вторгнення РФ у квітні-серпні 2022 року був головою робочої групи України в координаційному центрі з надання допомоги в Німеччині. До цього — радник Командувача сил логістики ЗСУ.

▪️Дмитро Кліменков — заступник міністра оборони з питань закупівель

Освіту отримав в НТТУ Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського, кар'єру розпочав у шведській телекомунікаційній компанії Ericsson. У 2013 році перейшов працювати в компанію МАУ, де був директором з інфраструктури та логістики та започаткував нову технологію закупівель задля мінімізації корупції. Пізніше працював першим заступником голови Фонду держмайна України, де своїм завданням називав інтеграцію у діяльність ФДМУ «сучасних процесів і стандартів управління в цілому і в секторі корпоративного управління зокрема». Також був комерційним директором АТ Укртрансгаз.

▪️Станіслав Гайдер — заступник міністра оборони з питань інституційного розвитку

До призначення був керівником цифрової трансформації в Національному агентстві з питань запобігання корупції. У НАЗК прийшов у 2020 році, спочатку відповідав у цьому агентстві за питання цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації. Під його управлінням було запущено Антикорупційний портал України, Реєстр корупціонерів, Єдиний портал повідомлень викривачів корупції та ін. До цього обіймав посаду керівника відділу інформаційних технологій та аналізу Дрогобицької міської ради та був засновником проєкту Дрогобич — Smart City, який за три роки отримав 12 всеукраїнських нагород у сферах цифровізації та відкритості. Гайдер є співавтором книги SMART-революція в українському місті. Також входив до складу членів ради спільноти Київської школи державного управління ім.Сергія Нижнього.

▪️Юрій Джигир — заступник міністра оборони з питань фінансів

Отримав освіту в Національному університеті Києво-Могилянська академія. Протягом останніх трьох років він консультував Світовий Банк з питань фінансової частини реформ, пов’язаних з охороною здоров’я. У 2018−2020 роках працював заступником міністра фінансів України. Загалом має понад 20 років економічного досвіду в підтримці реформ, соціальній політиці та фіскальній децентралізації в Україні, Східних Балканах, Центральній Азії. Юрій Джигир є співзасновником Фундації розвитку ринку капіталу.

▪️Наталія Калмикова — заступниця міністра оборони з питань соціального розвитку

З лютого 2022 року Калмикова була виконавчою директоркою Українського ветеранського фонду при Міністерстві у справах ветеранів, до цього — радницею командувача Сухопутних військ ЗСУ. Також працювала заступницею директора у фонді Повернись живим. Калмикова принаймні частково візьме на себе роботу звільненої з посади Ганни Маляр

Катерина Черногоренко — заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку

До цього Черногоренко була проєктною менеджеркою в Міністерстві цифрової трансформації, яке очолює Михайло Федоров. Керувала проектом Армія дронів, також з 2018 року була проектним координатором численних електронних послуг, впроваджених в Україні - серед них єМалятко, електронний лікарняний та запровадження COVID-сертифікатів в Дії. Катерину Черногоренко призначили на посаду, яку раніше обіймав Віталій Дейнега. Очевидно, що керівник Мінцифри Федоров хоче мати більший вплив на Міністерство оборони. У нього не дуже складались відносини з попереднім керівництвом, тому він лобіював на місце Дейнеги людину, близьку до себе.


Олексій Гончаренко заявив про критичну ситуацію в українській армії та на фронті. Він вимагає зустрічі із президентом, щоб обговорити ці питання.

Депутат заявив, що в армії відбувається повний бардак з виплатами. Третій рік немає наказу про демобілізацію строковиків - "чому вони сидять три роки в рабстві?"

Сотні тисяч людей місяцями та роками не можуть набути статусу учасників бойових дій. Відсутність демобілізації - "потрібно почати говорити, що чітко відбувається. Скільки ми їх триматимемо? І чому тільки їх? Одни мільйон чоловік сидить в окопах, а інші?".

Якщо немає можливості провести демобілізацію, то Гончаренко пропонує почати ротувати військових на передовій – три місяці за три.

Також він заявив, що Україна через відсутність парламентської дипломатії втрачає підтримку США. І вважає безглуздим проведення виборів під час війни.


У Раді назбирали 226 підписів для розгляду заборони УПЦ МП. Про це повідомила одна із ініціаторок постанови Юлія Клименко. Яку відмазку на цей раз знайде Стефанчук?


Угорські видання пишуть, що Віктор Орбан обмінявся "кількома словами" з українським президентом на зустрічі Європейської політичної спільноти у Гранаді.

Як на мене, з Орбаном Зеленському треба не "обмінюватись кількома словами", а сідати і ретельно по пунктах намагатись вирішувати всі спірні питання, які виникли між країнами.

Так, Орбан - відверто промосковський і протрампістський політик, але Угорщину ніхто не збирається виключати ні з ЄС, ні з НАТО. При постійному напруженні між нашими країнами, голос Будапешту постійно заважитиме нам у просуванні багатьох євроатлантичних ініціатив. А тому нам треба якось домовлятись з угорцями, не поступаючись при цьому основними принципами української державності. Так, це важко, але зовсім не робити нічого у цьому напрямі - теж не вихід.