"Дипломатичний протокол" - Олег Шарп

"Дипломатичний протокол" - Олег Шарп

Наразі субота, дощ, холодно... Давайте трохи розповім про дипломатичний протокол, а то дуже багато різних трактувань зустрічаю у стрічці. Розкажу про те, що практикується у реалі, а не те, що пишуть у застарілих підручниках. Поїхали...

СТІЛ... По тому, як організовано прийом, судять не тільки про амбасаду, а й про країну в цілому. Нормативного акта, який чітко визначає регламенти прийомів, немає. Кожне посольство складає програму на свій розсуд, спираючись при цьому на прийняту міжнародну практику. Існують офіційні та неофіційні прийоми, прийоми, що проводяться в ранковий, денний і вечірній час. До офіційних заходів належать різні прийоми і урочисті церемонії з нагоди національних свят, історичних дат.

З ДРУЖИНОЮ або метелик. Якщо запрошується тільки одна офіційна особа, то поява його з дружиною буде сприйнято як моветон. Якщо ж гість запрошений з дружиною, а прийшов один, її відсутність не вважається порушенням етикету. Якщо на запрошенні стоїть абревіатура R.S.V.P. (у перекладі з французької - "просимо відповісти"), то необхідно обов'язково направити господарям відповідь - відвідає гість прийом чи ні. Іноді господарі роблять на запрошенні особливі відмітки з приводу одягу гостей. Скажімо, напис "black tie" передбачає смокінг для чоловіків і вечірнє плаття для жінок. А "white tie" - прийом найвищого рівня - фрак і білий метелик.

ВІДТІНКИ ЦЕРЕМОНІЙ. Дотримання дипломатичного протоколу обов'язкове. Його загальноприйняті положення закріплені в Віденської конвенції 1961 року. Відступ від нього або порушення його норм може завдати шкоди гідності іншої держави або його офіційних представників і призвести до ускладнень у відносинах між країнами. Залежно від стану відносин з відповідною країною, дипломатичним протоколом можуть бути додані різні відтінки (більший або менший характер урочистості, підвищення або зниження рівня окремих заходів). Наприклад, якщо приймаюча сторона хоче підкреслити всю важливість приїзду делегації, вона організовує урочисту зустріч в аеропорту з ротою почесної варти. І в літак "забрати" гостя піднімається перша особа держави.

ПРАПОР. Неповага, виявлена щодо прапора іншої держави, розглядається як свідома образлива дія на адресу цієї держави. Саме тому по протоколу при вивішуванні прапорів країн розміри полотнищ повинні бути однаковими. Вони вивішуються в ряд, на одному рівні. Не можна вивішувати два прапора на одному флагштоку - один над іншим. Почесним вважається перше місце в ряду (якщо два прапора) або у центрі (якщо їх декілька) - його повинен займати прапор країни-гостя. Прапор піднімають, причому швидко, зі сходом сонця і опускають, повільно, із заходом. Прапор не повинен торкатися землі, підлоги і води.

СУХІ ДОЛОНІ. Будь-яка зустріч починається з рукостискання. За протоколом воно повинно бути міцним, а долоні сухими, не можна тягнути руку на себе. Якщо при рукостисканні нікому не доводиться нахилятися, це говорить про те, що відносини між країнами рівноправні. Якщо одному доводиться тягнутися до іншого і опонент робить так, що його кисть знаходиться зверху, це говорить про те, що він вважає себе в більш вигідному становищі. Якщо для рукостискання даються тільки кінчики пальців, це свідчить, що тільки жорсткі норми протоколу змушують главу держави потискати руку своєму візаві.

ОБІДИ ПІД МУЗИКУ. Під час візитів приймаюча сторона, як правило, дає офіційний обід на честь гостя. Традиційно під час ланчу подають страви національної кухні. Існують і інші правила, наприклад, згідно з українським протоколом, під час трапези звучать класичні романси та українські пісні, які виконує оркестр.

ПРОЗОРИЙ НАТЯК. Є в протоколі і так звані знаки. Привітання колеги в розстебнутому піджаку означає, що співрозмовник не налаштований на конструктивний діалог і вважає візит позбавленим сенсу. Про нехтування по відношенню до партнера говорить поза, коли опонент відкидається на спинку крісла і закидає ногу за ногу. Якщо під час розмови за столом господар застібає піджак, він натякає на те, що зустріч завершена. Якщо зустріч наближається до кінця і гостю незручно подивитися на годинник, в дверях з`являється його протоколіст, який таким чином демонструє, що час закінчувати розмову. Те, що витворяє Мендель під час офіційних зустрічей Зеленського - кричущий моветон та іспанський сором.

ЯК ПОТРІБНО розсаджувати ГОСТЕЙ. Якщо протокол приймаючої сторони запропонує гостю не найпочесніше місце по відношенню з господарем (по його праву руку), це може погіршити відносини між країнами. Якщо зустріч проходить за довгастим столом, наприклад, під час переговорів, почесне місце - навпроти господаря. Потім гості розміщуються, виходячи з протокольного рангу посад. Наприклад, якщо їдуть віце-прем'єри, то друга особа за рангом займає місце по праву руку, наступний зліва, але так у шаховому порядку.

ДВА РАЗИ ПОСПІЛЬ НЕ їздять. Візити мають різні статуси. Як правило, вони діляться на офіційні і робочі. Офіційний здійснюється тільки раз, після вступу прем'єра або президента на посаду, потім все візити носять робочий характер. Основна відмінність полягає у тому, що вони позбавлені офіційних почестей - церемонії зустрічі з почесною вартою в аеропорту, біля палацу або будинку уряду. У протоколі існує таке поняття як черговість візитів. Якщо лідер держави відвідував країну, наприклад, в 2020-му, то в 2021-му повинен бути відповідний візит його колеги. Двічі поспіль відвідувати одну і ту ж країну без візиту у відповідь не прийнято.

ДРЕС-КОД. Зустрічі можуть проходити в краватках або без краваток. Наприклад, в Давосі на міжнародному економічному форумі всі зустрічі проводяться без краваток. За протоколом краватки не повинні бути яскравими і строкатим, вони повинні бути в тон костюма темного кольору. Якщо це сніданок (10.00-11.00) або ланч (13.00-14.00), форма одягу може бути менш суворою, допускаються світлі тони. Обід (19.00) або вечерю (22.30-23.00) припускають темні костюми для чоловіків, костюми або вечірні сукні для жінок. На офіційні прийоми по протоколу чоловіки одягають смокінги і метелики, а жінки - вечірні сукні.

Світлини:
1. Прийом однієї із західних амбасад. Вони, як правило, арендують для цієї мети холи великих готелей.
2. Прийом на свіжому повітрі в імператорсьскому саду. Тут Шарп ручкається з тодішнім прем`єром Йосіро Морі.
3. Прийом в українській амбасаді на честь членів Товариства українсько-японської дружби.

Якщо цікаво, далі буде...

Олег Шарп