"Коли приховане стає явним" - Юрій Вітренко

"Коли приховане стає явним" - Юрій Вітренко

Запросили взяти участь в передачі «Старт опалювального сезону-2020» на каналі Правда Тут. Це той канал, на якому голова Держаудиту вперше оприлюднив інформацію, що їхня перевірка виявила порушення в Нафтогазі на 180 мільярдів гривень. Тому я це запрошення прийняв.

На передачі говорили про цю перевірку держаудиту.

Про те, як приховують документ з повними результатими перевірки. Як Нафтогаз відвертає увагу від того, що аудит виявив величезні порушення у суто комерційній діяльності, у закупівлях, у безпідставній виплаті премій членам правління. І що навіть начебто питання «бухгалтерії», про які говорить Нафтогаз, це, насправді, питання того, що Нафтогаз у бухгалтерському обліку порушував як вимоги постанови Кабміну, так і міжнародні стандарти фінансової звітності.

І тут на передачі з’ясувалася цікава деталь.

Виявляється у нас розповсюджена «теорія змови», що начебто влада бореться з керівницвом Нафтогазу, але його захищають дзвінки з Вашингтону.

Тобто виходить, що це з Вашингтону подзвонили у Державну аудиторську службу і наказали засекретити результати перевірки, яку провели за гроші українських платників податків. Чи з Вашингтону подзвонили на Банкову (або у Кончу-Заспу) і наказали вплинути на Держаудит?

У нас так скоро всі проблеми в країні будуть пояснювати міфічними «дзвінками з Вашингтону».

Давайте подивимося правді в очі.

Якби влада дійно хотіла зняти керівництво Нафтогазу, то результати аудиту були б опубліковані відразу. І на наступний день були би звільнення. Єдине питання було би чи звільняти тільки голову правління, все правління, чи разом зі всією наглядовою радою. Або, як Смолій з Нацбанку, керівник би сам написав заяву на звільнення. Принаймні йому би оголосили «догану», як Рожковій та Сологубу.

І якби це американці «захищали» керівництво Нафтогазу від державних аудиторів, то Амос Хохштейн би не йшов з Нафтогазу, і ми би вже бачили заяви американського посольства і МВФ, як це було тоді, коли вони справді висловлювали підтримку реформ в Нафтогазі.

Ви запитаєте, а як же «справа СБУ про держзраду», яка начебто була порушена за результатами аудиту?

А ви бачили документ або офіційну інформацію про порушення цієї справи?

Не бачили! Кому щось начебто прийшло з СБУ. Ну і що?

І звідки ви знаєте, що це взагалі якось пов’язане з аудитом?

Чи ви просто купилися на класичну маніпуляцію, коли вам кажуть про дві події, які відбуваються одна за одною, а ваш мозок сам «домальовує», ще друга подія сталась через першу подію?

Висновок щодо того, хто створює «образ жертви» і для чого, можете зробити самі.

Додам, що це створює додаткову проблему, оскільки фейкові «жертви режиму» дискредитують в очах суспільства реальну боротьбу з корумпованою і неефективною системою...

Крім теми перевірки Нафтогазу держаудитом, на передачі обговорювали зокрема такі теми.

- Борги на ринку газу. Я висвловив думку, що ці борги в значній мірі викликані тим, що регулювання ринку газу в Україні все ще не відповідає європейському. Через некомпетентність та корупцію, у нас намагаються «заново вигадати колесо». Причому навіть Нафтогаз, всупереч деклараціям, цим займається. Набільша частина боргів виникає через те, що Нафтогаз не бере на себе відповідальність перед оператором газотранспортної системи за всі відбори тепловиків.

- Альтернативні джерела енергії для теплової генерації. Я звернув увагу на те, що розвиток за цим надзвичайно перспективним напрямом стримується зокрема і тим, що тепловики де-факто можуть не платити за газ, і саме це робить для них газ більш привабливим, хоча на папері і більш дорогим, джерелом енергії.

- Конкуренція. Можна на законодавчому рівні відокремити тепломережі, які є «природними» монополіями, від генерації та постачання тепла, і забезпечити тут чесну конкуренцію. Наш досвід боротьби з Газпромом показує, що успіху ми досягаємо коли ми в повній мірі, фахово і чесно, використовуємо саме ринкові інституції.

Юрій Вітренко