"МАТИ ТІЛЬКИ ГРОШІ – ЦЕ СВІДОМО ПРОГРАШНА ПОЗИЦІЯ" - Александр Гончаров

"МАТИ ТІЛЬКИ ГРОШІ – ЦЕ СВІДОМО ПРОГРАШНА ПОЗИЦІЯ" - Александр Гончаров

Гроші це ще не все. І навряд чи хтось із топ-чиновників фінансово-економічного блоку вам чесно скаже, що гроші - це система, в якій частка конкретної людини щороку падає. Це чудово демонструє динаміка гривневої грошової маси. Видно, що з кожним новим роком кількість гривень в економіці різко зростає. Зокрема, грошова маса в Україні (агрегат M3) у минулому 2023 році збільшилася на 23%(!) або на 575,4 млрд грн – до 3,08 трлн гривень.  

Але при цьому людей в Україні, на яких припадає ця грошова маса, помітно не стає більше. Зате ціни навколо нас, навпаки, швидко ростуть. І далеко не завжди зростання доходів конкретної людини встигає за зростанням цих цін!

Чи зростатимуть ціни далі? Звісно ж, так. Скажімо, якщо у людини ніяк не зміниться дохід наступного 2025 року, то через високу інфляцію, підвищення зборів (непрямо) та інші чинники — обсяг доступних їй соціальних благ може різко зменшитися. Не згущую фарби, просто так зараз у нас улаштований сучасний фінансовий світ.

Тому дуже важливо розуміти головне. Якщо ти заробляєш тільки гроші, копиш тільки гроші, володієш тільки грошима, то неминуче ти відставатимеш від зростання вартості багатьох благ навколо себе, наприклад, автомобіля, квартири, техніки, будматеріалів та інше. Ось чому мати тільки гроші — це свідомо програшна позиція. У ній небезпечно перебувати довго.

Гіпотетично з роками наша продуктивність падає, а ризики нашої працездатності зростають. І тут на допомогу може прийти позиція «власники активів» - це люди, які володіють активами, засобами виробництва, технологіями та іншими речами, які приростають у ціні або дозволяють створювати грошовий потік.

Активи чи фінансовий потік повинні мати реальну можливість бути перетвореними на товари чи інше необхідне (бути ліквідними, а не квартирою, в якій живеш). Сенс у тому, що сучасна економіка дозволяє стати таким «власником активів» майже будь-якій людині, наприклад, почати формувати портфель активів на ринках капіталу.

Як саме? Безперечно, цьому треба вчитися. До планування пасивного доходу треба підходити відповідально, адже створюється він не за місяць і навіть не за рік. Але й надходитиме вам дохід постійно й незалежно від вашого віку, здоров'я та працездатності.