"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Європарламент підтримав створення Ukraine Facility – нового фінансового інструменту для України на 50 млрд євро, які можуть бути виділені до 2027 року в обмін на реформи. Йдеться про гранти та кредити.

Київ розраховує отримати з нього 18 млрд євро вже наступного року – на фінансування бюджетного дефіциту, соціальні виплати, пенсії, зарплати для лікарів та вчителів.

Для отримання цих грошей Україні потрібно виконати низку умов у галузі цифровізації, інтеграції в європейські ринки, розвитку людського капіталу та енергетичної незалежності. США також виставили умову для отримання подальшого фінансування – боротьба з корупцією.


Байден поговорив телефоном про підтримку України з групою високопосадовців, оскільки майбутнє американського фінансування України залишається невизначеним. Заклик пролунав за кілька днів після того, як Конгрес ухвалив тимчасовий законопроект про державні витрати, який, зокрема, не включав допомогу Україні, яка залишається гострою проблемою для жорстких консерваторів.

Список тих, з ким поговорив Байден:

прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо,

голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн,

президент Європейської ради Шарль Мішель,

канцлер Німеччини Олаф Шольц,

прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні,

прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда,

генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг,

президент Польщі Анджей Дуда,

президент Румунії Клаус Йоханніс,

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак,

міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

❗️Треба розуміти, що Вашингтон, як наш найбільший союзник, робить все можливе аби забезпечити непреривність військової та фінансової допомоги Києву - хоча я на 80% впевнений, що законопроет про надання Україні більше 20 млрд дол. буде прийнято.


Між тим, за декілька місяців Сполучені Штати входять у період передвиборчої турбулентності, під час якої популізм виходить на перше місце у будь-якій країні, і США тут не виключення. Основну скрипку у цьому хорі карколомного популізму гратиме Трамп, який майже стовідсотково буде допущений до виборів. З огляду на те, що шанси на виграш у нього складають не менше 50%, кількість депутатів-республіканців у Конгресі, які хотіли б довести йому свою відданість, тільки зростатиме.

Саме тому Байден намагається забезпечити Україні широку антиросійську коаліцію, яка "страхуватиме" Сполучені Штати на період передвиборчих перегонів. У цьому ключі відбулась його сьогоднішня розмова з основними союзниками.

Найближчий рік буде важким з усіх сторін, але Захід не збирається кидати Україну напризволяще. І справа тут не у Зеленському чи Єрмаку (вони сьогодні є, завтра їх немає), а у тому, що це справа безпеки всього цивілізованого світу. Наприклад, глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав НАТО поширити дію п'ятої статті Північноатлантичного договору та «ядерну парасольку» на Україну.

Єдине застереження: дедалі стає все зрозумілішим, що цей світ не готовий вічно жити російсько-українською війною, а тому не виключаю, що за рік-півтора, якщо росія не буде знищена у військовому та економічному плані (у що я мало вірю), почнуться спроби перевести цю війну у дипломатичне русло. Наш гандикап на перемогу - приблизно до січня 2025 року.

Україна підготувала план дій на випадок блекаутів.


The Economist: Київ замовив за кордоном близько 50 нових високовольтних трансформаторів.

Вони будуть зберігатися в Польщі та Румунії доти, доки вони не будуть потрібні

Politico: ЄС готовий розпочати офіційні переговори з Україною щодо вступу до Євросоюзу починаючи з грудня цього року.

❗️За оцінками оптимістів, Україна стане членом ЄС вже у 2027 році, песимістів - з 2030 по 2035 рр., малоросів - ніколи. Все залежатиме від того, наскільки українська влада буде проєвропейською і наскільки вона буде здатна провести реформи, які б відповідали загальноєвропейським стандартам.

Колишній глава апарату Білого Дому Джон Келлі розповів, що Трамп вважав військовополонених «лохами» і не хотів, щоб його бачили і фотографували поряд із військовими з ампутованими кінцівками (CNN).

Я не знаю, з якої сторони ще "розкриється" колишній (а може й майбутній) президент США, але найцікавіше, що все нові й нові деталі, які спливають поруч з ім`ям Трампа, практично не погіршують ставлення до нього з боку його електорату.

O tempora, o mores...

Відучора НБУ скасував фіксований курс гривні. До чого призведе зміна валютного режиму пояснює І. Компан, викладач Единбурзької бізнес-школи - цитую дослівно.

Нічого поганого, навпаки - гарно, але лише якби не було війни, прямі іноземні інвестиції йшли в країну бурхливим потоком, а економіка зростала. А оскільки нічого з переліченого на українців найближчим часом не чекає, то вільне плавання може пройти в дуже бурхливих водах.

Що стосується звичайних громадян, то через мить після того, як курс з фіксованого, який гарантується владою, перетвориться на плаваючий, у них поменшає впевненості в майбутньому і виникне бажання підстелити трохи соломки для очікуваного падіння, підкупивши доларів або євро. Отже — девальвація! А де девальвація, там і інфляція.

Якщо врахувати, що ціни на нафту й так вже майже сто за барель, а можуть злетіти ще доларів на двадцять-тридцять, як прогнозують великі міжнародні трейдери, то не виключено, що за умови знецінення гривні, власникам АЗС доведеться проводити технічну модернізацію стел з цінами - щоб вистачило місця для тризначних чисел. Ціни на інші товари теж не пастимуть задніх - в уяві громадян вони почнуть зростати шаленими темпами, створюючи небезпечні інфляційні очікування, які швидко поховають всі здобутки останніх місяців у боротьбі з інфляцією.

Очевидно, що за такого розвитку подій громадяни України навряд чи стануть багатшими. Але, шановні співвітчизники, не засмучуйтеся — НБУ обов’язково продовжить боротьбу з інфляцією, тримаючи ставку високою ще дуже довго, прямо як в Америці, та забезпечуючи високу дохідність державних облігацій. Так що купіть собі трохи ОВДП і не сумуйте. А також, порадійте за експортерів. Навряд чи вони зможуть більше продати за кордон, щоб забезпечити додаткові надходження валюти в країну, адже пропускна здатність доступних логістичних шляхів суттєво обмежена. Проте, зауважте, що при знеціненій гривні вони стануть ще більш прибутковими. Хіба у вас не теплішає на серці від відчуття того, що деякі з ваших співвітчизників стануть ще багатшими?!

Промисловцям теж буде непереливки: кредитів як не було, так і не буде, бо для чого банкам когось кредитувати, якщо можна спокійно заробляти, торгуючи держборгом з високою дохідністю. Імпортувати необхідне для виробництва іноземне обладнання, а якісного вітчизняного майже не існує, теж стане дорожче, так само, як і продавати імпортні товари, заміни яким всередині країни немає.

У кого життя точно стане кращим, так це у Міністерства фінансів, враховуючи, що дві третини бюджету наступного року — це валютні надходження союзників. Очевидно, що продаж валюти за більш високим курсом зробить виконання бюджету набагато реальнішим.

Перелічувати всі ефекти від девальвації можна довго, але висновок простий: ціни стануть вищими, звичайні люди біднішими, українські промисловці ще більш недофінансованими, імпортні товари дорожчими, експортери прибутковішими, ОВДП проданими, а бюджет зведеним. Звісно, шкода громадян та малий бізнес разом із середнім, але їм до бідності та важкого життя не звикати. Стільки терпіли, нічого страшного - ще трохи потерплять. Життя бентежне, та й війна…