Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.02.2024

1. Видобуток "Газпрому" впав до мінімуму за останні 34 роки, відколи існує компанія.

- За підсумками 2023 року найбільша газова компанія росії видобула 404 млрд кубометрів газу.

- Порівняно з першим роком війни, коли Газпром почав заморожувати свердловини і втратив п'яту частину видобутку, обсяги знизилися ще на 9 млрд кубів, або 2%.

- Підсумкові обсяги виробництва газу "Газпромом" стали найнижчими за 34 роки існування компанії.

- Постачання до Європи впали до 28 млрд кубометрів.

- Китай у минулому році закупив трубопроводом «Сила Сибіру» рекордні 23 млрд. кубометрів. Це, втім, компенсувало лише одну восьму від колишнього експорту до Євросоюзу (180 млрд. кубів).

2. Ключовий для росії банк Китаю відмовився працювати з імпортерами з рф.

- Головний для російських імпортерів банк Китаю, Chouzhou Commercial Bank, зупинив усі розрахунки з Росією як через SWIFT, так і російську СПФС із китайською CIPS.

- Рішення ухвалили напередодні китайського Нового року - у КНР попереду довгі вихідні, а отже імпортери не зможуть вивезти свій товар щонайменше до березня.

- Chouzhou Bank відхиляє транзитні операції. Використовувати китайські банки для транзитних переказів у доларах і євро вже навряд чи вийде.

3. У січні 2024 року експорт російського дизпалива морем досяг максимального рівня з березня 2023-го.

- Російські компанії поставили за кордон близько 1,08 млн барелів на добу (б/д), більша частина обсягів припала на Туреччину та Бразилію.  

- Також у трійку найбільших покупців увірвався Сенегал.

- В останні два місяці нафтові компанії змогли відновити експорт дизпалива до рівня вище 1 млн б/c, до цього він знижувався через ремонти на НПЗ та наслідки осінньої заборони на вивіз.

- У лютому експорт дизпалива може дещо скоротитися через призупинення роботи Туапсинського НПЗ "Роснафти".

4. Частка іноземних учасників на валютному ринку Мосбіржі у 2023 році скоротилася до 4%.

- Порівняно з 2021 роком, вона зменшилася вчетверо.

- Основними учасниками торгів на Мосбіржі серед іноземців у 2023 році були "найближчі сусіди".

- Найбільша частка обсягом торгів валютою на майданчику припала на російських юридичних осіб — 85%.

5. Російські банки обмінювали золото на валюту в обхід санкцій.

- Деякі російські банки обмінювали в Туреччині та ОАЕ золото на долари та євро й завозили валюту в рф, попри заборону це робити.

- Згідно з інформацією видання, російські банки у 2023 році завезли таким чином понад $82 млн в еквіваленті.

- Серед таких банків називають Ланта-Банк, власники якого контролюють золотодобувну компанію GV Gold.

- Bloomberg спирається на дані, які надала компанія Sayari й наразі не підтвердило їх, тому невідомо чи продовжують російські банки міняти золото на готівку.

- Bloomberg звернувся до уряду ОАЕ, а також до Ланта-Банку, але жодної відповіді не отримав.

- Уряд Туреччини відмовився коментувати цю інформацію.

6. Російський олігарх Усманов програв суд щодо зняття санкцій ЄС.

- Російсько-узбецький металургійний і телекомунікаційний магнат Алішер Усманов залишиться в санкційному списку ЄС. Про це заявив у середу вищий суд ЄС, відхиливши апеляцію олігарха.

- У своєму рішенні додати його до санкційного списку в березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, ЄС описав Усманова як такого, що має "особливо тісні зв'язки" з президентом рф путіним.

7. З 20 березня цього року німецька SAP припинить доступ клієнтів з росії до своїх хмарних послуг, йдеться у листі клієнтам від місцевої «дочки» SAР.

- Компанія попросила користувачів до вказаної дати вивантажити дані з хмари, щоб уникнути втрати.

- Експерти кажуть, що це останній етап виходу компанії з росії, при цьому великі російські компанії продовжують користуватися її рішеннями і навряд чи встигнуть перенести дані на російські продукти до зазначеного терміну.

8. У Європарламенті запропонували запровадити «військовий податок» на торгівлю з росією, щоби спонукати західні компанії припинити співпрацю з рф. Про це написав депутат від Литви Юозас Олекас у листі до Єврокомісії.

- За словами депутата, від торгівлі з Європою та з країнами G7 до російського бюджету щорічно надходить близько $200 млрд (18,1 трлн рублів).

- «Оскільки повне ембарго на торгівлю з росією, як і раніше, малоймовірне, будь-які товари та послуги, які купують у росії або продаються їй, можна оподатковувати. Отримані в такий спосіб кошти можна направити на відновлення України», — заявив Олекас.

9. Москва розблокувала частину заморожених активів КНДР і намагається дати їй вихід до міжнародної фінансової системи.

- Джерела видання стверджують, що Пхеньян отримав доступ до $9 млн із заморожених у російському фінансовому інституті $30 млн і має намір витратити ці гроші на закупівлю нафти.

- Крім того, підставна північнокорейська компанія недавно відкрила рахунок в іншому російському банку в Південній Осетії.

- Це дозволить КНДР обійти санкції ООН, які забороняють банкам вести із нею бізнес.

- Таким чином, у КНДР може з'явитися можливість проводити банківські операції не лише з росією, а й через неї – з «дружніми» їй країнами, такими як Туреччина та ПАР.

10. Чехія збільшила імпорт газу з росії у січні 2024 року, його постачання здійснюються через територію Словаччини, повідомляє Novinky. cz.

- За даними видання, масштабне постачання газу з рф до Чехії відновилося наприкінці 2023 року.

- До цього — з січня по жовтень минулого року — обходилася майже без поставок російського газу, він становив лише 2% від обсягу енергопалива, що постачається в країну.

- З листопада ситуація змінилася, після чого закупівлі російського газу через Словаччину активізувалися.

Більше на https://t.me/OmelyanNews