Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

До системи електронних журналів долучилось лише 270 шкіл. До системи е-журналів поки долучилась незначна кількість закладів освіти. Водночас Міносвіти планує подальший розвиток і розширення можливостей сервісу, зокрема, й для закладів професійної та вищої освіти.

МОНшколи самі вирішатьколи завершити навчальний рік. Рішення про терміни завершення навчального року українські школи ухвалюватимуть самостійно, враховуючи обов'язкове використання 175 навчальних днів впродовж року.

Мережа вишів в Україні є неефективною– World Bank. У Світовому банку зазначають, що мережа державних закладів вищої освіти в умовах скорочення населення є неефективною і створює проблеми, як для її фінансової стійкості, так і для якості послуг.

МОЗ не планує посилювати карантин на свята. Міністерство охорони здоров'я не планує запроваджувати посилені карантинні обмеження на Великодні свята на початку травня. Наразі в Україні відбувається стабілізація рівня захворюваності на COVID-19.

Уряд продовжив карантин до 30 червня. Кабінет Міністрів продовжив режим надзвичайної ситуації, а також карантину. За словами прем'єр-міністра, цей режим у першу чергу стосується органів державної влади та їх постійної готовності щодо протидії пандемії.

Держава витратить млрд на ноутбуки для вчителів. Кабінет Міністрів ухвалив рішення про спрямування коштів для придбання ноутбуків для педагогічних працівників шкіл, які беруть участь в організації дистанційного навчання.

Україна витратить 130 млн на реінтеграцію молоді з ТОТ. Очікується, що реалізація урядової програми сприятиме розв'язанню проблеми реінтеграції та дозволить створити умови для мотивації молоді з окупованих територій переїхати до інших українських регіонів.

Україна планує збільшити експорт освітніх послуг. В Міносвіти заявили про готовність запровадити прозорий механізм набору іноземних студентів для здобуття освіти в Україні. За словами міністра освіти, експорт освітніх послуг є важливим для залучення інвестицій в економіку.

В Україні вивчать стан фізкультури у школах. В Україні стартувало опитування учителів фізкультури, директорів шкіл та батьків щодо вивчення стану викладання фізичної культури. Планується, що опитування надасть можливість сформувати план розвитку фізвиховання у школах.

Оприлюднені завдання і відповіді тестів пробного ЗНО. Освіта.ua пропонує майбутнім учасникам зовнішнього незалежного оцінювання ознайомитись із завданнями пробного тестування 2021 року з усіх навчальних предметів та правильними відповідями на них.

Будівлі ліквідованих шкіл дозволять здавати в оренду. Парламентський Комітет з питань освіти рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроєкт, що дозволить місцевій владі вільно використовувати майно ліквідованих закладів середньої освіти для потреб місцевої громади.