"Рашистів на дно - 27.02.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 27.02.2023" - Ростислав Павленко

Речник німецького уряду спростував інформацію ЗМІ про те, що там планують укласти оборонний пакт із Україною. Нібито таку пропозицію наразі обговорюють Франція, Німеччина та Велика Британія.

Такий підхід оголошувався вже неодноразово. Він має свою логіку: будь-які «гарантії безпеки», які цікавлять Україну, описуються статтею 5 Договору про створення НАТО. Тож, саме на вступ до Альянсу мають бути зосереджені наші зусилля, а не пошук проміжних форм, які можна буде ігнорувати.

Але до НАТО вступають не армії, а країни. Тож поки ЗСУ задають для Альянсу стандарти на полі бою, питання ефективності держави, конкурентоздатності економіки і розвитку демократії потребують серйозної роботи.

Дослідницький центр видання «The Economist” опублікував свій традиційний «Індекс демократії», де Україна отримала 87 місце, посередині списку, серед «гібридних режимів». Це означає - питання щодо свободи слова, тиску на опозицію, проблеми з верховенством права і судовою системою.

Тобто, спливає нагору весь набір задач, які ми мусимо вирішити, щоб почуватись у безпеці в НАТО і ЄС. Пропетляти не вийде. І чим далі, тим очевиднішим буде: українці мають визначитися: безпека НАТО і добробут ЄС - чи побудова «суверенної демократії» з культом особи на чолі.

Мати і одне, і інше не вийде. Вибір на користь першого оплачується кров‘ю. В Україні і раніше були мудрагелі, які вважали монополію на владу і медіа гарантією вічного царювання. Але тут це так не працює.

А тим часом Вільний Світ продовжує розхитувати економічну базу провідника ідей «суверенної демократії».

1. росія за рік витратила на війну з Україною майже $115 млрд і всі танки, які підготувала перед вторгненням.

2. Єврокомісія оцінила торгові санкції, запроваджені щодо росії в рамках десятого пакету, у €12,7 млрд.

3. До квітня 2023 року експорт до країн ЄС-27 + Великобританія + США + Японія + Південна Корея впаде до $4-5 млрд (мінімум з травня 2020), а експорт до Китаю, Індії та Туреччини становитиме близько $9-10 млрд на місяць.

У підсумку вдвічі менше ніж рік тому

4. Найбільша польська нафтопереробна компанія Orlen заявила про зупинення російською стороною постачання нафти до країни.

5. Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що президент Росії Володимир Путін та інші винні у військових злочинах в Україні будуть притягнуті до відповідальності.

Обраний президент Чехії Петро Павел вважає, що НАТО має прийняти Україну до свого складу відразу після закінчення війни.

Нове покоління європейських політиків послідовно підтримує Україну. Нам варто без зволікань зробити залежне від нас. Щоб у жодного «розуміючого путіна» на Заході не залишилось аргументів.

І далі ж буде...