"У нас з кожним роком освіта деградує" - Павло Бондаренко

"У нас з кожним роком освіта деградує" - Павло Бондаренко

Один френд написав у Фейсбуці, що він як пенсіонер за те, аби заборонити особам, що досягли пенсійного віку, голосувати на виборах. Мовляв, усі ці тридцять з гаком років вони тугнуть нас назад. Категорично не згоден.

Я памятаю, як молоді, по 25-30-40 років люди голосували за Кравчука і Симоненка. Не забув як і хто голосував за Кучму і Януковича. Зрештою, ще не вивітрилося з пам`яті, як "по приколу" полізла голосувати у 19-му молодь, яка раніше на вибори навіть і не ходила.

Не у віці справа. У нас з кожним роком освіта деградує. Деякі індивідуми по 200 помилок на сторінці рукописного тексту роблять. Книжок не читають. Історії власного народу не знають. Недавно зустрівся нещасний, який не знає що таке "10 років без права листування" в сталінському СРСР. Такими людьми дуже легко маніпулювати й вести куди треба.

Але того, хто по 200 помилок робить і в 11 класі читає по складах, все одно зі школи з атестатом випускають, а не довідкою "Прослухав шкільний курс". Потім батьки за гроші влаштовують "кровинушку" до коледжу або університету, фактично купуючи їй диплом. Як результат - тупі, ні на що не здатні чиновники, лікарі, ті ж таки вчителі, які тільки й знають як красти. І та снігова грудка з роками лише наростає.

Треба підвищувати якість освіти, підносити статус вчителя як в матеріальному так і соціальному плані. І чим більше в "глибинку" тим вищім має він бути. Не мусить вчитель тягнути за чуба учня або ученицю - довідка й до побачення. Натомість він має нести жорстку відповідальність за те, що такі учні НЕ отримали довідку, а мають повноцінні дипломи. Тоді щось зміниться.

А нині вчитель продовжує в цілому залишатися частиною старої радянської системи, лише зовні підфарбованої. Коли вчитель винен у тому, що у нього є пара кілька лінивих учнів, яким усе "по барабану". Бо то саме вчитель їх "не навчив". І буде мати вчитель дуже багато головного болю, якщо вирішить "закуситися" й виставити таки учню ту оцінку, на яку він заслуговує.

Серпедня освіта, як на мене, має бути правом, яке держава лб`язно надає, але вже отримувати її чи ні - залежить від учнів та їхніх батьків. Вам давали можливість, ви не скористалися - що ж, бикам хвости крутити або мішки з цементом тягати.

А пріоритетними і в школі, і у позашкільній освіті мають стати науки соціально-гуманітарного блока: історія, суспільствознавство, право, соціологія і передусім для самих майбутніх вчителів. Бо часто буває, що гарний математик або мовник абсолютно наївний і не розуміється у суспільних процесах. Тоді щось зрушиться. Тоді й голосування за популістів або "по приколу" сильно обмежиться.

А забороняти пеніонерам голосування - це якраз з числа "простих рішень", до яких нині вельми охочі наші чиновники. Деякі з них навіть казали, що краще до ресторану піти, аніж книжку читати, пригадуєте?

Ну, а гарних, справжніх вчителів - зі святом. Їх у нас теж є. Сам знаю і знав таких. І щиро вдячний тим, хто зробив з мене людину. Інакше залишився б я "совком", яким колись був. І напевне, бігав би десь на Донбасі у плямистих штанях і з автоматом, воюючи за якусь "народну республіку", аж поки не потрапив би до мобільного крематорію.

Вибачте за багато літер...