"Араби прийшли за українською куркою замість українських футболістів" - Сергій Фурса

"Араби прийшли за українською куркою замість українських футболістів" - Сергій Фурса

Поки Київ просинається в диму, відчуваючи себе як в Пекіні, над світовими фінансовими ринками світить яскраве сонечко, а над всім Уолл-стріт чисте небо. Інвестори і спекулянти, нарешті, дочекалися початку зниження ставок. Ранок п’ятниці індекс S&P500 почне з історичного максимуму. І це вже 39-й історичний максимум у 2024 році. Що, звісно, не допомагає Трампу і Маску розповідати про те, що Байден довів економіку США до цугундера. ФРС у вечері середи провело засідання, після якого виступив голова регулятора і порадував ринки. В принципі, на ринку вже з кінця минулого тижня почали очікувати зниження відразу на 50 б.п. І чи то десь у ФРС протекло, що такі очікування з явились, чи просто добрі інфляційні цифри дозволили регулятору здійснити цей крок, чи просто самі очікування вже не могли не вплинути на Федеральний Резерв, невідомо. Проте ринки почули те, що вони хотіли почути. Ну і на цьому показали найкращий торгівельний день з лютого 2023 року. В результаті закрившись на позначці 5713 пунктів по індексу S&P500, що більше ніж на 100 пунктів вище, ніж тиждень тому. Такі сильні ринки не могли не позначитись і на нафті. Яка, нажаль, суттєво підросла і тепер барель бренту торгується вище 74 доларов. Бо на цьому святкуванні, яке нагадує язичницькі обряди по завершенню довгої зими, виросло все, від біткоїна, до золота, яке так саме продовжує оновлювати свої історичні максимуми. Впали тільки ціни на газ в Європі, святкуючи новину, що Україна готова наповнити трубу, що веде з Росії до Європи, газом, що має азербайджанський паспорт. За день, коли всі ринки зростали, ціни на газ просіли на 5%.

І поки всі святкують, не важливо, що там у Китаї, чи що там цей нудний Драгі розказує про економіку ЄС. Чи влаштовує Ізраїль справжню ескалацію, від якого може не витримати серце у когось у Білому домі. Поки всі святкують. Сподіваючись, що попереду ще багато кроків до тих славних часів, коли гроші нічого не варті і їх знов нескінчена кількість. Щоб трохи компенсувати позитив для росіян і неприємність для українців від зростаючої нафти, варто згадати, що Набіуліна, до якої таки не приїде місія МВФ (Фонд під тиском відклав свою місію на невизначений термін), вимушена була знов підняти вартість грошей в російський економіці, тепер до 19%. І зробила це тоді, коли від неї чекали залишення ставки на місці. А це означає, що вона бачить те, чого не бачать інші, від яких схована російська статистика, і розуміє, що взяти під контроль інфляцію в Росії поки не виходить. І придушує економіку дорогими грошима, діючи по підручнику. Що правда, той підручник писали не для випадків, коли поряд з нормальною економікою діє принтер по друку грошей для фінансування війни, на який мало впливають маніпуляції з обліковою ставкою. То ж є шанс, що дії російського Центрального Банку не дуже допомагають, а може навіть і шкодять. Придушуючи іпотеку, наприклад, в країні, де на долю сектора будівництво припадає 10% економіки. Проте поки в Кремлі сидить Путін чи якийсь подібний до нього фашист, підручники з економіки не дуже працюють.

Український сегмент єврооблігацій, як частина світового ринку, також залишався в позитивному настрої. Суверенні борги зростали, особливо ті серії, які можуть виграти від раптового майбутнього сильного економічного зростання. І раптом сталося щось і на українському ринку акцій, що розміщені за кордоном. І іноді демонструють досить кволі ознаки життя. І от на цьому тижні стало відомо, що суверенний фонд Саудівської Аравії назбирав понад 12% акцій Міронівського Хлібопродукту, відомого в Україні під брендом «Наша ряба». Ставши другим за розміром акціонером найбільшого українського виробника курятини після Косюка. Поки це мало що змінює для самої компанії, проте є добрим сигналом, коли араби такого рівня не бояться під час війни вкладати гроші в український бізнес, розташований в Україні. Оминаючи поки своєю увагою українських футболістів, яких, на відміну від українських курей, можна вивести з країни живими. Хоча це і не унікальна історія. В рамках боротьби за продовольчу безпеку пустельної держави, бо як відомо нафту не дуже виходить їсти, суверенний Фонд Саудівської Аравії багато інвестує в агро активи, в тому числі курятини і, наприклад, володіє схожим об’ємом акцій великого бразильського виробника курятини. Та й для українських виробників курятини Саудівська Аравія завжди була основним експортним ринком збуту. Тим більше, що там нашій курці раділи більше, ніж, наприклад, у Франції. Що не дивно, бо французькі фермери можуть робити нерви Макрону і часто то практикують, а от про фермерів із Саудівської Аравії відомо мало, та й робити нерви місцевому принцу мало хто ризикує після відомих прецедентів у Стамбулі.

На внутрішньому ринку основні новини виходили від НБУ. Український регулятор не став опускати ставку, як зробили в США, і піднімати іі, як повели себе у Москві, і залишив ії на рівні 13%. Що відповідало очікуванням ринку. Проте, йдучи на зустріч побажанням Мінфіну і потребами армії, змінив вимоги по резервам, відкривши можливість для банків купляти більше ОВДП. Чи зробивши таким чином банкам пропозицію, від якої неможливо відмовитись. І реагуючи на зміни в бюджеті на цей рік, де основний тягар фінансування армії лягає саме на ринок ОВДП, а проще кажучи на українські банки, з якого треба назбирати понад 6 млрд доларів. Чи принаймні наближену для цього суму, адже мало хто вірить, що план по видаткам буде повністю виконано. І щоб банки не розслаблялись, до податкових змін внесли повторення минулого року, де в бюджет піде 50% від прибутку за 2024 рік. Що є більш популярним заходом ніж багато інших кроків, від яких відмовились. Так і не реалізували підняття ПДВ. Та й хтось у владі явно любить дорогі тачки і віскі з колою, бо іншого пояснення, чому кудись зникли податки на розкіш і солодку воду знайти не вдалось.

Гривня продовжує коливатись згідно наказу Нацбанка, не відходячи далеко від 41 грн за долар. Ранок п ятниці українська валюта розпочне з рівня 41,33 на міжбанку і 41,75 на вуличному ринку. І відбувся ще один продаж готелю в рамках приватизації, вже не малої, а майже великої, особливо якщо враховувати розмір проданого готелю. Готель «Україна», що височіє над Майданом, було продано за 2,5 млрд грн тому самому покупцю, що до цього купив готель Дніпро у держави, а потім відомий бізнес центр Парус у групи власників, які воліють зараз триматись подалі від Києва і кордонів України. Доводячи ще раз, що якщо комусь мама в дитинстві казала, що грати в комп’ютерні ігри то марна трата часу, то вона могла і не бути права. Що правда, злі язики кажуть, що справа не тільки у кіберспорті, який виявився на диво прибуткової забавою для когось. Натякаючи й на гемблінг, що дійсно дозволяє згенерувати такі грошові потоки, що потім не знаєш, що з ними робити і починаєш скупляти всю нерухомість в центрі Києва. Чи це правда чи ні, наразі невідомо, але добре, принаймні, що навіть злі язики говорять про гемблінг, а не про корупцію. Правда, після того як купив, треба з цим щось ще робити, а от по готелю Дніпро не скажеш, що з цим так само добре, як із знаходженням грошей.