"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Формула миру та ситуація на окупованих територіях – серед пріоритетів України на ГА ООН
*
Штати в ООН: Росія вже знищила в Україні понад 200 медзакладів
*
Україна повинна мати можливість знищувати російські засоби вбивства і руйнування, розташовані далеко від українських міст, заявив на засідання Радбезу ООН у вівторок постпред України при ООН Сергій Кислиця
*
Виконувачка обов’язки заступника Генсека ООН з гуманітарних питань Джойс Мсуя закликала країни світу ухвалити рішення, які б допомогли покласти край російській війні проти України
*
Міністерство закордонних справ України розглядає всі опції у відповідь на передачу Іраном Росії балістичних ракет, включно із розірванням дипломатичних відносин - речник МЗС Георгій Тихий
*
Другий мирний саміт щодо України: заклики та очікування
Експерти - про коментарі Олафа Шольца з приводу врегулювання конфлікту та про їхній політичний контекст
Канцлер Німеччини Олаф Шольц знову висловив солідарність з Україною в питанні щодо проведення другої мирної конференції, на яку варто було б запросити і Росію, передає агентство Reuters.
Шольц підкреслив, що це стане можливим лише в разі припинення російськими військами, верховним головнокомандувачем яких є Володимир Путін, агресивних дій. Нагадав глава німецького уряду і про необхідність продовжувати військову підтримку України.
Декількома днями раніше німецький канцлер зробив подібну заяву в інтерв'ю телеканалу ZDF, в якому закликав замислитися над тим, як сьогодні можна «вийти з воєнної ситуації та якнайшвидше прийти до миру».
Час проведення мирної конференції поки невідомий.
Нагадаємо, що перший мирний саміт щодо України відбувся 15-16 червня у швейцарському курортному місті Бюргеншток. Росію на нього запрошено не було.
Нагадаємо також, що США раніше заявили, що підтримають Україну, якщо вона вирішить запросити Росію на наступний подібний форум.
Водночас керівництво Німеччини в понеділок висловило сумніви в прагненні Кремля до дипломатичного врегулювання конфлікту. Як зазначив офіційний представник німецького федерального уряду Штеффен Хебештрайт, останні висловлювання російського керівництва про війну проти України не свідчать про готовність Москви до конструктивних мирних переговорів.
(Справді, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков нещодавно заявив, що передумов для початку подібного процесу немає і що не простежуються навіть їхні «обриси»).
Найважливіший фактор, який підштовхнув Шольца до такої заяви, - це запит на подібну риторику в певних колах німецького суспільства, вважає аналітик Стокгольмського центру з вивчення Східної Європи Андреас Умланд (Andreas Umland). На його думку, ініціатива канцлера пов'язана з нещодавніми виборами у двох землях Східної Німеччини, де досягли успіху праві радикали.
«Він... відповідає на цей виклик, - вважає співрозмовник Російської служби «Голосу Америки». - Інша причина полягає в тому, що президент України сам наприкінці липня заговорив про мирні переговори на зустрічі з французькими журналістами, і Шольц продовжив цю тему, яка стає дедалі актуальнішою. Думаю, що важливу роль тут відіграє ситуація, що склалася внаслідок операції українських військових сил у Курській області. Вона змінила контекст усієї проблеми мирного переговорного процесу. Тому що тепер Києву є, про що торгуватися, домовляючись із Росією».
При цьому Умланд констатує, що Москва не готова до справедливого врегулювання: «Щоб змусити Кремль змінити свій підхід до розв'язання проблеми, спершу має з'явитися один із двох чинників: або нищівні перемоги ЗСУ на фронті, або посилення ролі Китаю, який, використовуючи свої можливості, міг би за допомогою економічного тиску примусити Росію піти на переговори. Зараз Київ, напевно, пішов би назустріч. Якщо настане повноцінне перемир'я, в України залишиться окупована територія в Курській області як вагомий аргумент на потенційних переговорах. Якщо не буде ні того, ні іншого, то Росія, навіть якщо вона раптом приїде на нову мирну конференцію, найімовірніше, не стане домовлятися про щось суттєве».
«Як мобілізуючий захід вона (перша мирна конференція щодо України) мала велике значення. Конференція наочно продемонструвала зацікавленість України в пошуках миру. Обивателі на Заході нерідко думають (під впливом російської пропаганди), що це Путін хоче миру, а українці не хочуть його... Саміт у Швейцарії трохи нівелював цей ефект, і якщо відбудеться новий форум, то він у будь-якому складі, навіть без Росії та Китаю, матиме сенс», - переконаний Умланд.
Західні лідери не раз говорили, що нова мирна конференція готується і що участь у ній Росії є бажаною, зазначає запрошений дослідник Європейської ради з міжнародних справ (ECFR) Михайло Комін. «Принаймні, мається на увазі, що запрошення на захід Москві буде направлено, - уточнив він у коментарі для Російської служби «Голосу Америки». - ... Питання назріло».
«Багато хто наполягає на тому, щоб на ній (конференції) було представлено Москву, - каже Комін. - Потрібен хтось, хто здатний репрезентувати російську позицію. Зрозуміло, що навряд чи це буде Володимир Путін або Сергій Лавров, але якісь представники Росії на цій конференції можуть з'явитися. Це нібито одна з умов її ефективності. Тому, як мінімум, Росії, очевидно, буде запропоновано якусь форму участі (у заході), яка може влаштувати Кремль».
Імовірність згоди Москви направити на мирну конференцію своїх представників залежить від того, як йтимуть справи в Курській області, вважає політолог.
«До того, як ЗСУ захопили частину території області (площею близько тисячі квадратних кілометрів - В.В.), Кремль загалом підтверджував намір брати участь у конференції. Мені здається, що оскільки лінія фронту і під Курськом, і під Покровськом відносно стабілізувалася, це дає шанс на можливість мирних переговорів у якомусь варіанті. У всякому разі дає змогу почати хоча б декларативне врегулювання», - пояснює аналітик.
*
Ізраїльський удар по сектору Газа: палестинці повідомляють про десятки жертв
Ізраїль заявив, що метою удару був командний центр бойовиків
*
ООН: Введені Талібаном заборони для жінок посилюють ізоляцію Афганістану
Верховний комісар ООН з прав людини заявив, що ухвалені Талібаном закони є «систематичним переслідуванням за ґендерною ознакою»
*
Теледебати Камали Гарріс та Дональда Трампа: головне
Увечері 10 вересня у Філадельфії, штат Пенсільванія, чинний віце-президент Камала Гарріс (кандидат у президенти від демократів) та екс-президент Дональд Трамп (кандидат від республіканців) зустрічаються на теледебатах, які проходять на телеканалі ABC News.
Протягом 90 хвилин кандидати в президенти відповідають на запитання, які ставлять двоє провідних ABC News – Девід Мьюїр та Лінсі Девіс. Цьогорічні дебати – важливий момент президентських перегонів напередодні виборів 5 листопада. Національні опитування показують, що розрив між кандидатами, як і раніше, дуже невеликий.
Про інфляцію, безробіття та мито
Дональд Трамп та Камала Гарріс вийшли на сцену дебатів у вівторок увечері, потиснувши один одному руки.
Перед дебатами багато спостерігачів запитували, як Гарріс і Трамп, які ніколи не зустрічалися, вітатимуть один одного.
Гарріс підійшла до Трамп на сцені, простягла йому руку і представилася. Кандидати потиснули один одному руки.
Про інфляцію, безробіття та мито
У вступному слові Гарріс представила себе як перспективного кандидата і сказала, що Трамп на дебатах наслідуватиме «того ж побитого сценарію».
"Я вірю в амбіції, прагнення, мрії американського народу, і саме тому мене є план створення того, що я називаю економікою можливостей", - сказала Гарріс.
"Послухайте, у нас жахлива економіка через інфляцію, яка насправді руйнує країну", - сказав Трамп. Його слова наводить агентство Reuters.
Гарріс розкритикувала намір Трампа збільшити мита на імпорт іноземних товарів — вона порівняла цю пропозицію з податком із продажів для середнього класу — водночас представляючи свій план про надання податкових пільг американським сім'ям.
"Це не призведе до підвищення цін", - сказав Трамп, захищаючи свою пропозицію про введення мит на імпорт товарів.
"Дональд Трамп залишив нам найвище безробіття з часів Великої депресії", - сказала Гарріс, маючи на увазі роки президентства Трампа з 2017 по 2021 рік. - Те, що ми зробили, - це навели лад у безладді, влаштованому Дональдом Трампом».
Трамп розкритикував Гарріс за інфляцію, яка спостерігалася в період правління адміністрації Джо Байдена, хоч і перебільшив рівень зростання цін.
Він також швидко перейшов до проблеми імміграції, знову бездоказово заявивши, що іммігранти з «божевільних будинків» перетинають південний кордон США з Мексикою.
Інфляція, за його словами, стала катастрофою для людей, для середнього класу, для всіх класів.
Про пандемію COVID-19
"Але те, що зробив Дональд Трамп, давайте поговоримо про це, з COVID, він фактично подякував голові [КНР] Сі [Цзіньпіну] за те, що той зробив під час пандемії", - сказала Гарріс.
Про «Проєкт 2025»
"Те, що ви почуєте сьогодні ввечері, - це докладний і небезпечний план під назвою "Проєкт 2025", який колишній президент має намір реалізувати, якщо його знову оберуть", - сказала Гарріс. Трамп спростував її слова, заявивши, що він навіть не читав "Проєкт 2025".
*
Військові США та Китаю візьмуть участь у навчаннях, організованих Бразилією
У середу в Бразилії розпочнуться військові навчання «Операція Формоза»
*
Байден: американці довели, що непереможний дух нашої країни переможе
Президент підписав прокламацію у зв'язку з роковинами трагедії 11 вересня 2001 року
*
Москва протягом тижнів застосує отримані від Ірану ракети проти України.
Глава Держдепартаменту виступив у Лондоні на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Великобританії Девідом Леммі
*
ФБР: Американці втратили понад 5 мільярдів доларів через шахрайство з криптовалютою минулого року
Найпоширенішою схемою було інвестиційне шахрайство
*
Двох жителів США звинуватили у підбурюванні до злочинів на ґрунті ненависті через Telegram
Стверджується, що вони використовували платформу для пропаганди ідеї переваги білої раси
*
США готові дозволити Україні удари далекобійними ракетами по Росії
Кампанія України, яка тривала кілька років, з тим, щоб зняти обмеження на використання західної зброї, можливо, близька до успіху.
США готові дозволити Україні завдавати ударів по Росії ракетами ATACMS. Про це повідомив голова Комітету конгресу з міжнародних справ Майкл Маккол.
За словами Маккола, якого цитує Axios, про рішення Вашингтона українському керівництву повідомляє голова Держдепу Ентоні Блінкен, який 11 вересня збирається з візитом до Києва.
У вівторок, 10 вересня, Блінкен відвідав Лондон, де зустрівся із главою МЗС Британії Девідом Леммі. На спільній прес-конференції глава Держдепу повідомив, що президент США Джо Байден має намір обговорити застосування далекобійної зброї щодо Росії з британським прем'єром Кіром Стармером.
"Ми працюємо над тим, щоб Україна могла захистити свою територію від агресії (Росії)", - сказав Блінкен. Він додав, що настання зими може стати «критичним моментом» для України, оскільки Росія отримала від Ірану балістичні ракети та посилює удари по інфраструктурі, зокрема енергетичній.
Якщо обмеження на застосування ATACMS будуть зняті, до зони поразки потраплять Ростовська, Воронезька, Білгородська, Курська, Брянська, Орловська, Липецька, Тамбовська та Калузька області, випливає з даних американського Інституту вивчення війни (ISW). Під удари ЗСУ, за підрахунками ISW, можуть потрапити 245 військових об'єктів Росії, включаючи 16 аеродромів.
29 серпня Нідерланди дозволили Україні використовувати передані винищувачі F-16 для ударів по Росії без обмеження дальності польотів за дотримання законів війни. Раніше міністр закордонних справ Данії Ларс Лекке Расмуссен заявляв, що Україна має право застосовувати данську зброю проти російських військових об'єктів на території РФ. 2 вересня Данія офіційно дозволила використання F-16 для ударів по Росії.
У середині серпня The Times з посиланням на обізнані джерела писав, що британські міністри «за лаштунками» переконують союзників дозволити Україні використовувати надані їй крилаті ракети Storm Shadow для завдання ударів углиб російської території. 30 серпня Жозеп Боррель, голова дипломатії Євросоюзу, повідомив, що міністри оборони держав ЄС не дійшли єдиного рішення про зняття обмежень на удари по Росії, залишивши це питання на розсуд кожної країни. Сам Боррель раніше неодноразово закликав до скасування всіх заборон на удари по російським військовим об'єктам.
*
Глава американської дипломатії Ентоні Блінкен під час візиту до Києва планує ознайомитися із ситуацією на полі бою та обговорити потреби України і просування мирних пропозицій
*
Сполучені Штати запровадили санкції проти іранської авіакомпанії Iran Air, російських та іранських організацій, долучених до взаємодії між режимами, високопоставлених представників влади обох країн та торговельних суден
*
Палата представників США підтримала законопроєкт "Ні – російському тунелю в Крим"
*
"Росія - слабка". Ексрадник Трампа Макмастер закликав "припинити мантру про зниження ескалації"
*
Білий дім надіслав Конгресу свою стратегію з підтримки України, пише Reuters
*
Командувачі Південного оперативного командування армії Китаю та Індо-тихоокеанського командування США генерал Ву Яньань і адмірал Семюел Папаро провели першу відеоконференцію та обговорили шляхи запобігання небезпечним інцидентам між військовими двох країн
*
Під тиском української громади й дипломатів, канадська організація, яка фінансувала російський пропагандистський фільм “Росіяни на війні”, відмовилася від його подальшої підтримки
*
Віцепрем’єр-міністр Канади Христя Фріланд засудила показ фільму про російських солдатів "Росіяни на війні" на Міжнародному кінофестивалі у Торонто
*
Вашингтон та Лондон запровадили санкції проти російських торгових судів. Під санкціями США опинилися дев'ять кораблів, під британськими п'ять.
Як повідомляє управління з контролю над іноземними активами Казначейства США, під обмеження потрапили судна "Композитор Рахманінов", "Закамськ", "Борис Кустодієв", "Омський-103", "Омський-119", "Порт Оля-3", "Порт. Оля-4», «ВАФА» та «ВАФА-1». Під американські санкції також потрапила російська судноплавна компанія "Трансморфлот" та генеральний директор компанії "Морський торговельний порт Оля" Джамалдін Пашаєв.
До британського санкційного списку внесено судна «Скіф-V», «Омський-103», «Муса Джаліль», «Балтійський» та «Бегей». За даними британського зовнішньополітичного відомства, вони залучені до діяльності, «метою чи результатом якої є дестабілізація України» чи підрив її суверенітету. Великобританія також запровадила санкції проти Повітряно-космічних сил (ВКС) РФ, командування російської військово-транспортної авіації та 924-го Державного центру безпілотної авіації.
Лондон та Вашингтон запровадили санкції і проти Ірану. США внесли до списку авіакомпанію Iran Air, а Великобританія запровадила обмеження проти п'яти фізичних та двох юридичних осіб країни, зокрема під санкції потрапила компанія Baharestan Kish Company, яка виробляє безпілотники.
У червні уряд Великобританії слідом за США ввів санкції проти Мосбіржі, Національного клірингового центру та національного розрахункового депозитарію. Усі три організації були залучені до отримання вигоди російським урядом у стратегічно важливих галузях економіки. Введені санкції мають на увазі заморожування активів та обмеження щодо трастових послуг.
У лютому минулого року Лондон запровадив обмеження проти 92 російських компаній та громадян, задіяних в управлінні ключовими галузями промисловості Росії. Під санкції потрапили зокрема 34 керівники «Ростеху» та «Алмаз-антея», а також десять керівників «Газпрому», дев'ять керівників «Аерофлоту» та керівництво «Росатому».
*
Громадянин Великої Британії лорд Майкл Ешкрофт спрямував 1,7 млн доларів на проєкти з підтримки дітей
*
Міністр оборони Британії: Чим довше ЗСУ утримують Курські території, тим слабшим стає Путін
Міністр оборони Джон Гілі надав Палаті громад нову інформацію про війну в Україні, включаючи подробиці оборонної операції України в Курській області РФ та прокоментував хід війни з РФ
*
Агресія Росії проти України, як і раніше, загрожує енергетичній безпеці Європи
Вашингтонський аналітичний центр "Атлантична рада" проводить дев'яту щорічну Конференцію з енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи
*
США та ЄС вживають заходів проти Москви та Тегерана у зв'язку з постачанням Росії іранських ракет
Білий дім наголошує, що дії Ірану та РФ небезпечні як для України, так і для Близького Сходу
*
Норвезька розвідка підозрює Росію у підготовці диверсій на нафтогазових об'єктах
*
Кільський інститут світової економіки - Після десятиліть скорочення збройних сил і військового бюджету, нинішні витрати Німеччини на оборону вкрай недостатні для відповіді на новий стратегічний виклик, поставлений Росією
*
Анналена Бербок - Єдиною відповіддю Путіна на всі спроби наблизити мир в Україні є лише посилення насильства
*
Варшава незадоволена рішенням Берліна про плани відновлення контролю на своїх сухопутних кордонах з сусідніми країнами й ініціює консультації з цього приводу на рівні ЄС
*
Дональд Туск - Польща у відносинах з Україною повинна вести «тверду і продуману» політику: поза емпатією з боку Польщі, Київ має розуміти національні інтереси Варшави. Жодне рішення ЄС щодо України не прийматиметься без повної згоди з боку Варшави
*
У спробі русифікації України Кремль зазнав повної поразки - президент Фінляндії
*
Сейм Латвії ухвалили поправки до Закону про дорожній рух, згідно з якими усі легкові автомобілі, зареєстровані в Білорусі, що знаходяться в Латвії, повинні залишити територію балтійської країни до 31 жовтня, інакше вони можуть бути конфісковані
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про свою готовність балотуватися на другий термін
*
Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер 8-10 вересня здійснив візит до Монголії, під час якого зустрівся з політичним та військовим керівництвом країни, відвідав меморіальний комплекс Чингісхана на знак поваги до багатої історії та військових традицій Монголії
*
Україна навряд чи звільнить всі свої землі, але утримає лінію фронту, вважає Ставрідіс
Результатом війни в Україні навряд чи стане повне звільнення Україною своєї території від російських військ, однак Україна ймовірно утримає теперішню лінію фронту, й повинна приєднатися до ЄС та НАТО у майбутньому.
Наразі ж необхідно зняти обмеження для Києва на ураженні цілей глибоко в Росії.
Такі думки, серед іншого, висловив адмірал у відставці й колишній верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс у розмові 9 вересня з нагоди виходу його першого роману у співавторстві "2054".
"Так, я думаю, що якби я збирався робити ставку на результат, це, на жаль, не було б те, що Україна героїчно вижене всі російські сили з України. Я вважаю, що з воєнного погляду це нереально", - сказав Ставрідіс у розмові.
Офіційна мета українського уряду зараз полягає у прагненні звільнити від російської окупації усі території України в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року.
Водночас Україна ймовірно збереже контроль над теперішньою лінією фронту, а також над захопленою територією Росії у Курській області. Це створить умови для переговорів з Москвою за корейським сценарієм, вважає Ставрідіс.
"З іншого боку, я думаю, що Україна зможе контролювати нинішню лінію фронту. Я думаю, що вони потенційно можуть зберегти контроль над цим – ось термін з військового коледжу – цим основним елементом, який вони створили всередині Росії. І це, на мій погляд, створює умови для переговорів, подібних до (сценарію) Корейської війни", - пояснив він.
Іншим результатом війни має стати членство України у Європейському Союзі та НАТО. Ставрідіс спростував скепсис щодо приєднання України до військового альянсу, зазначивши, що після війни українська сухопутна армія буде чи не найбільш боєздатною у Європі й навіть у світі.
"Коли люди кажуть мені, ну я не знаю, чи справді ми хочемо Україну в НАТО, моя відповідь як колишнього верховного головнокомандувача Об’єднаних сил така: коли ця війна закінчиться – а вона закінчиться – Україна матиме найбільш загартовані, боєздатні, інноваційні сухопутні сили, можливо, у світі й, безумовно, в Європі. Ми хочемо, щоб вони були в команді НАТО, ми повинні їх залучити", - зазначив адмірал.
Ставрідіс також знову висловився за зняття обмежень для України на завдання ударів західною зброєю глибоко на території Росії. Він нагадав про те, що з огляду на "зрозуміле" побоювання ескалації ситуації до "потенційно апокаліптичної" у протистоянні з ядерною Росією, Захід запізно надавав Україні необхідну підтримку та зброю.
"Ми хочемо впоратися з цим розумно. Сказавши це – я мав ці розмови з найвищими лідерами цієї адміністрації – я б хотів, щоб ми рухалися швидше з танками M1A1, швидше з F-16, швидше з касетними боєприпасами, швидше з ATACMS, швидше з HIMARS", - зазначив Ставрідіс.
"Через пару тижнів президент України збирається приїхати сюди й викласти аргументи щодо того, щоб Україні було дозволено проводити глибші ударні місії в Росії. Я підтримую це, я вважаю, що росіяни повинні пожати те, що вони посіяли", - додав він.
Екскомандувач армії США в Європі, генерал у відставці Бен Годжес в інтерв'ю Радіо Свобода також критикує обмеження і назвав політику накладення обмежень на використання американської зброї Україною "жахливою".
"Безумовно, Україна має право захищати себе. І тому удари по аеродромах, з яких здійснюються російські атаки, чи то ракети, чи то безпілотники, чи то літаки, що скидають керовані бомби, є законними цілями. І ми не повинні обмежувати Україну в ударах по цих цілях", – зауважив Годжес.
Тим часом як повідомляв раніше Голос Америки, зараз США не знімають заборону на застосування далекобійної західної зброї для ударів вглиб Росії, зокрема й через побоювання ескалації конфлікту, за словами заступниці речника Пентагону Сабріни Сінгх.
При цьому експосадовець ради з нацбезпеки США Александер Віндман, з яким спілкувалася Українська служба Голосу Америки, назвав ризик ескалації російської війни ілюзією: "Путін смертельно боїться конфронтації з НАТО, і тому робитиме все, щоб її уникнути".
У своїх ремарках Ставрідіс також наголосив на тому, що перебіг війни в Україні, ймовірно, є одним з чинників стримування Китаю від вторгнення на Тайвань.
На його думку, у своїх потенційних розрахунках щодо Тайваню китайський лідер Сі Цзіньпін насправді спостерігає за війною в Україні. Він мав би поставити собі кілька ключових запитань, каже Ставрідіс.
"Я думаю, він повинен запитати себе, знаєте, брате Владімір Путін сказав мені, що він пронесеться по Україні за 5 днів”, - зазначив адмірал: "Ну і як з цим вийшло?"
Відтак такі ключові питання стосувалися б компетентності його власних військових та їхньої спроможності здійснити захоплення острова, готовності тайванців боронитися так само відчайдушно як українці, а також можливих "точних" й руйнівних економічних санкцій, які б могли бути запроваджені Заходом проти Китаю.
"Сі мав би запитати, мені цікаво, чи мої генерали такі ж погані, як ті російські генерали, - продовжив Ставрідіс. - По-друге, він дивиться на Україну і каже, цікаво, чи б ці тайванці воювали так запекло, як воюють українці".
"Отже, я вважаю, що Сі, який є вдумливим, розумним, стратегічним, далекоглядним мислителем, на відміну від брата Путіна, я думаю, що Сі не збирається кидатися й нападати на Тайвань. І якби я був його радником, я б сказав, подивімось на інші варіанти", - підсумував Ставрідіс.
Коли ця війна закінчиться – а вона закінчиться – Україна матиме найбільш загартовані, боєздатні, інноваційні сухопутні сили, можливо, у світі й, безумовно, в Європі. Ми хочемо, щоб вони були в команді НАТО, ми повинні їх залучити
Джеймс Ставрідіс
*
Державна прикордонна служба отримала благодійну допомогу на суму понад 66 млн гривень. Зокрема, йдеться про вантажну техніку, комплектуючі до БПЛА та засоби РЕБ
*
На фронті відбулося 112 бойових зіткнень, Покровський та Курахівський напрямок залишаються найгарячішими
*
Завдяки амбасадору фандрейзингової платформи UNITED24, професору історії Єльського університету Тімоті Снайдеру вдалося зібрати майже $3,8 млн для програм «Безпечна земля» та «Безпечне небо»
*
Війська РФ завдали комбінованого удару по Козачій Лопані Харківської області. У селищі зникли світло та зв'язок
*
У Липцях на півночі Харківщини залишаються менше 20 жителів, загалом у Липецькій громаді – близько 50
*
Війська РФ атакували Нікопольщину важкою артилерією, дронами-камікадзе. Упродовж дня здійснено понад 20 атак
*
В одному з сіл Сумської громади, за попередньою інформацією, розірвались три КАБи
*
Війська РФ обстріляли Станіслав на Херсонщині. Під ворожий удар потрапили двоє людей
*
Внаслідок ворожого обстрілу Покровської громади є загиблий та поранена, без газопостачання залишились 28 тисяч господарств
*
Вrave1 збільшив гранти розробникам оборонних технологій до 8 млн грн
*
Обмежувати споживання електроенергії в середу, 11 вересня, не планується
*
Говард Баффет і Тоні Блер: розмінувати Україну для продовольчої безпеки світу може допомогти випуск облігацій
*
Проєкт Google Arts & Culture у вівторок оголосив про оновлення розділу «Україна поруч», який цього разу розкриває творчість видатних українців – історичних майстрів у сферах культури, історії, музики, науки, літератури
*
В Україні в умовах війни майже 250 тисяч пацієнтів щороку потребують реабілітації, і це стосується і цивільних, і військових - Ляшко
*
Сервісні центри Міністерства внутрішніх справ у цьому році видали українцям десь 380 тисяч посвідчень водія
*
У Рівному на базі релокованої Маріупольської міської лікарні запрацював медичний хаб. У планах – відкриття в Україні ще 4 подібних медичних хабів
*
Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець закликає хасидів утриматися від паломництва в Умань на святкування Рош га-Шана
*
Вступ до ЄС: Україна передала Єврокомісії другий звіт про реформи
Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету міністрів України передав Єврокомісії звіт України в межах Пакета розширення ЄС 2024 року. Документ містить 900 сторінок, до його укладення залучили 140 держустанов.
*
Під час сьогоднішнього засідання уряд схвалив проєкт закону, який надає Службі безпеки України повноваження розробляти та вносити на розгляд Президента та Кабінету міністрів проєкти нормативно-правових актів з питань, що належать до її компетенції
*
Кабінет міністрів здійснив перерозподіл бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів з реалізації антикорупційних стратегій
*
У МВС України прокоментували побиття військового у Смілі
Міністр внутрішніх справ України заявив, що подія отримає належну та жорстку реакцію правоохоронців
*
У Черкаській області правоохоронці повідомили про підозру жителю міста Сміла, який 3 вересня 2024 року завдав тілесних ушкоджень військовослужбовцю, та оголосили його в розшук
*
Київ розслідує роль одного з командирів ВПС РФ у завданні удару по «Охматдиту»
Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) уже видав ордер на арешт підозрюваного
*
Колишній керівник Лисичанської філії Луганського автодорожнього підприємства засуджений до 11 років позбавлення волі за пособництво російським загарбникам
*
Правоохоронці затримали в Івано-Франківській області трьох посадових осіб територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які за гроші допомагали відтермінувати чи уникнути військової служби
*
Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт проти депутата Київської міської ради, підозрюваного у вимаганні й одержанні 1,39 млн гривень хабаря за призначення на посаду директора Житнього ринку
*
Туреччина вперше, після 13-річної перерви, візьме участь у засіданні Ліги арабських держав на рівні міністрів закордонних справ
*
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин оприлюднив плани «експоненціального збільшення» кількості ядерної зброї своєї країни
*
Кораблі ВМС Китаю долучились до масштабних військово-морських навчань РФ «Океан - 2024», до яких, за твердженнями Москви, залучили сили російського військового флоту від Середземного моря до Тихого океану
*
Кремль модернізує систему інтернет-цензури
Росія витратить понад півмільярда доларів на посилення інтернет-цензури, обмежуючи доступ майже всім VPN
*
Москва і Підмосков'я зазнали найбільшого за час війни удару БПЛА
За останню добу російські війська завдали ударів по енергетичній інфраструктурі у восьми областях України
*
"Росіянам все важче ігнорувати війну Путіна". Коментатори - про удари дронів по московських аеропортах
*
Морські навчання Росії та Китаю. Кремль обіцяє врахувати досвід війни в Україні
*
Суд у Дубні Московської області засудив інженера місцевого оборонного заводу «Радуга» Сергія Красюка до трьох років позбавлення волі за написи на ключах. Про це "ОВД-Інфо" дізналося від захисниці інженера.
За версією слідства, цієї зими Красюк написав на бирках ключів від шухлядок для зберігання телефонів на заводі «Слава Україні», «Перемога буде в України» та «Путін злодій». Виявивши написи, начальник заводської охорони розпорядився заблокувати двері та евакуювати працівників. Час простою, як стверджується, завдав заводу збитків у 237 тисяч рублів.
Суд вважає дії Красюка дискредитацією армії та влади, що завдала шкоди роботі. За таким же звинуваченням до відповідальності з початку війни притягали ще сімох росіян, випливає зі статистики «ОВД-Інфо». Усього ж кримінальні справи за антивоєнну позицію в Росії порушили як мінімум на 1033 особи.
Красюк повністю визнав провину та відшкодував збитки заводу ще на етапі попереднього слідства, проте суд цього не врахував. Інженер має двох неповнолітніх дітей.
*
У Держдумі закликали стимулювати народжуваність вірою та вихованням
*
Російські загарбники планують ліквідувати заклади культури ще у семи населених пунктах так званої «ЛНР»
*
Путін зажадав супроводу винищувачів для поїздки до Туреччини
*
Світові ціни на нафту впали до мінімуму з 2021 року
*
Путін передав Китаю секретні воєнні технології в обмін на допомогу у війні з Україною
*
НПЗ Ярославнафтооргсинтез 10 вер зупинив каткрекінг на тиждень через несправність-джерела
*
Таджикистан рекомендував громадянам не їздити до Росії
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім