100 Великих чудес України - Нікітський ботанічний сад

100 Великих чудес України - Нікітський ботанічний сад

Нікітський ботанічний сад — один із старих ботанічних садів миру. Заснований в 1812 р., він розміщується в 7 км від Ялти, біля селища Нікіта (Ботанічне).

Засновником і першим директором Нікітського ботанічного саду був ботанік і ентомолог, почесний член Петербурзької Академії наук X. X. Стевен (1781-1863 рр.), швед за національністю, уродженець Фрідріхсгама (Фінляндія). Він працював в Нікіті впродовж 12 років. Всі ці роки Стевен займався акліматизацією рослин, при ньому в саду було зібрано більше 450 видів рослин з різних країн і континентів — як широко поширених, так і рідкісних. Вже через десять років після заснування саду в ньому росло 175 тисяч дерев, була побудована оранжерея, де вирощувалося близько півтори тисячі тропічних рослин. Саджанці і розсада відпускалася приватним господарствам і садибам Південного берега Криму. Перша «відпустка дерев в кількості 6481» з Нікітського саду була вироблена в 1815 р.

У 1824 р. директором Нікітського «казенного економо-ботанічного саду» було призначено Н. А. Гартвіс, який пропрацював на цій посаді 36 років. При ньому Нікітський сад пережив пору розквіту.

Тільки в 1824 р. тут було висаджено 175 тисяч рослин. У 1840-х роках в саду числилося «плодових і неплодових дерев — 69 тисяч, чагарників — 37 тисяч, квіткових і оранжерейних — 2 тисячі сортів і багато овочів та лікарських трав».

У наші дні Нікітський ботанічний сад давно переріс рамки «казенного економо-ботанічного саду». Це — велика науково-дослідна установа. Найбільша увага приділяється тут ботанічним дослідженням. Загальна площа саду складає 1100 га, довжина берегової смуги — 6 км. У колекціях Нікітського ботанічного саду налічується більше 50000 видів, форм, сортів і гібридів рослин, зокрема рідкісних і зникаючих, з багатьох країн світу.

Гордість Нікітського ботанічного саду — його арборетум, де зібрані рослини зі всіх куточків нашої планети. У трьох парках — Верхньому, Нижньому і Приморському — на площі близько 30 гектарів росте близько 30,5 тисяч дерев і чагарників, зокрема 180 видів хвойних, більше 340 видів вічнозелених широколистяних, 840 листопадних деревних порід, 120 вічнозелених і більше 60 листопадних ліан. Один перелік їх назв зайняв би декілька сторінок.

Рослини в Нікітському ботанічному саду розміщені не по ботаніко-систематичних групах, як в більшості ботанічних садів, а в пейзажному стилі, що робить сад одним із найкрасивіших в світі. Акуратні доріжки, які йдуть на всіх напрямках, ділять територію на ділянки — куртини, кожна з яких має свій номер, а всі рослини мають етикетки. По алеях саду щорічно проходить більше 700 тисяч екскурсантів і туристів зі всіх кінців землі.

Не дивлячись на те, що взимку тут випадає сніг, цвітіння в саду не припиняється цілий рік. Одних тільки троянд налічується більше 1600 сортів. Вони буквально зачаровують своєю пишною красою і ніжним ароматом. А де ще можна відшукати місце, де в безпосередній близькості один від одного росли б типові мешканці Середземномор’я і Південно-Східної Азії, Південної Америки і Південної Африки, Північної Америки і Нової Зеландії? В їх числі — такі рідкості, як метасеквоя, катальпа Дюкло, веєроподібна пальма Мартіуса, альбіція Колькора, туя гігантська і багато інших. Тут ростуть гігантські секвоядендрони — мамонтові дерева, посаджені ще в 1858 р. їх висота може досягати 100 метрів, діаметр — 10 метрів, а живуть ці дерева до 3-4 тисяч років! Правда, в Нікітському ботанічному саду вік і розміри секвоядендронів є значно скромнішими.

Ростуть в саду і знамениті ліванські кедри з характерною плоскою кроною, яка піднімається декількома ярусами. На жаль, кримський ґрунт для цих корінних жителів Східного Середземномор’я виявився невідповідним, кедри сохнуть. А от бамбук відчуває себе цілком упевнено. Тут росте цілий бамбуковий гай, і це незвичайне видовище здатне в одну мить перенести відвідувачів саду до далекої Південно-Східної Азії.

Зі сходу до саду примикає заповідний мис Мартьян, на якому дбайливо охороняється ділянка реліктового середземноморського лісу. Заповідник «Мис Мартьян», заснований в 1973 р. як відділ Нікітського ботанічного саду, включає майже всю лісову зону, яка збереглася до теперішнього часу, — від верхніх меж урочища Мартьян і частково урочища Ай-Даніль до приморської зони. Мис Мартьян — це величезна вапняна гряда, клином спускається від яйли до моря, її поверхню порізали балки завглибшки до 20 м. Майже третину території заповідника покриває унікальний ялівцевий ліс — релікт стародавньої середземноморської рослинності, яка раніше була широко поширена в приморському поясі гірського Криму. Таких ялівцевих лісів ніде в країнах Середземномор’я зараз вже немає. Крім деревовидного ялівцю, який досягає висоти 6-10 м, тут виростають дуб пухнастий, суничник дрібноплідний, сосна кримська, клен рівнинний, фісташка туполиста, ясен звичайний, пухнастий і білий, дика яблуня. Всього флора заповідника налічує близько 450 видів вищих рослин, що складає майже 20% складу флори Криму.