"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

ВВС: Україна має план продовження бойових дій, незважаючи на труднощі з контрнаступом, а також те, що західні лідери зараз зайняті конфліктом на Близькому Сході, заявив Зеленський.

Виступаючи з відеозв'язку на конференції Reuters NEXT у Нью-Йорку, президент України запевнив, що українські військові все ще намагатимуться досягти результатів на полі бою цього року — і що він упевнений, що вони досягнуть успіху.

На цьому заході Зеленський також пообіцяв, що його країна може гарантувати: повоєнне відновлення буде вільним від корупції.

Мене трошки напружив попередній абзац. Це визнання того, що гарантувати боротьбу з корупцією президент може ТІЛЬКИ у післявоєнний час, чи це просто фейл спічрайтерів ОПУ?


Країни, які були проти рішення Єврокомісії рекомендувати початок підготовки України до вступу до ЄС:

Польща

Угорщина

ФРН

Румунія

Словаччина

З Угорщиною та Словаччиною все зрозуміло - там у керівництві проросійські самодури.

Польща - то Качинський все ще дується на Україну, але з новим проєвропейським урядом цей чинник буде усунено.

Німеччина у принципі не проти, але враховує настрої виборців, які не дуже хочуть бачити українців в ЕС, та висуває багато застережень, повʼязаних з корупцією в Україні.

З Румунією питання владнати простіше - в неї є декілька побажань стосовно своєї громади на Буковині, але ці запити не такі категоричні, як у Орбана.


Гарна новина - до нас їде ревізор!

В Україні з'явиться радник Вашингтону з інфраструктурних проектів у рамках відновлення - на цю посаду призначений Роберт Мерінер. Про це під час візиту до Києва оголосив міністр транспорту США Піт Буттіджжедж.

Цей радник базуватиметься в Києві. Офіційно - щоб «надавати технічну підтримку в реалізації проектів у рамках зусиль щодо відновлення країни». Неофіційно - слідкувати, що не скомуніздили американські гроші.

❗️Довідка: Мерінер виконував інженерні проекти для Повітряних сил та Військово-морського флоту США. Свою справу знає, з ним не забалуєш.


Угорщина одноосібно не зможе заблокувати виділення Україні пакета у 50 млрд євро, - єврокомісар із питань фінансів Йоганнес Ган.

❗️Мало того, на розгляді поправка до статуту ЕС, яка дозволить країнам виділяти військову допомогу Україні двома третинами голосів Евросоюзу, а не одноголосно, як було раніше.

Що з обличчям, Орбане?


Русо турісто обліко моралє.

Рускій мір добрався до сонячного Таїланду. Pattaya News повідомляє, що 23-річний турист із Росії абсолютно голим бігав вулицями Північної Паттайї, нападав на випадкових тайців та кричав, що путін всіх порве. Місцевій поліції довелося силою затримати неадекватного громадянина країни-терористки.

Зараз його перевіряють на наркотики, а який термін світить наркоманам у Таїланді, вам розповідати не треба.

І за що тільки у всьому світі не люблять росіян?


Зеленський американським телевізійникам про можливу перемогу Трампа: "Я не знаю, добре це чи погано".

Найрозумніший спіч президента останнього часу. У згаданому контексті, звичайно. І я не шуткую.


Починаючи з 24 лютого 2022 року великий потік наших біженців хлинув в інші країни, які надали їм тимчасовий прихисток. Та чи є він тимчасовим? Скільки українців повернуться додому? У свіжому опитуванні дослідницька компанія Рейтинг Лаб спробувала відповісти на ці та інші запитання, поспілкувавшись з 2.116 українцями із 31 європейської країни.

Біля 80 % українців мають достатньо комфортні умови проживання, і це може бути одним з аргументів для них продовжувати залишатися в Європі. Те саме стосується й рівня доходів — 40 % біженців мають на сьогодні кращі доходи, ніж в Україні. Однак, багатьом узагалі немає куди повертатися через руйнування, окупацію чи втрату роботи.

Українці, подорожуючи Європою, час­то плутали туризм з еміграцією і звикли вважати, що в європейських країнах майже все краще, життя там комфортне, мінусів набагато менше, ніж плюсів.

Проте, що довше українці перебувають за кордоном, то кращі оцінки дають Україні. З одного боку, можливості в Європі для українців видаються кращими. Йдеться і про вищі доходи, і про соціальну захищеність, і про комфортне життя та умови роботи. Сюди ж можна додати верховенство права. А от вести свій бізнес все ж таки дещо краще в Україні. Успіх — абстракт­на категорія, та він повʼязаний із соціальним статусом, який більшість із тих, хто виїхав та став біженцем, втрачає.

Сферу послуг українці, що знайшли прихисток в Європі, вважають кращою в рідній країні. Йдеться перш за все про державні онлайн-сервіси, а також банківське обслуговування.

Навіть медицина, яка завжди рахувалася у нас не найкращою, порівняно з досвідом європейського медичного обслуговування раптом виграла: як із погляду якості, так і доступності. Так само це стосується дошкільної та шкільної освіти. А ось вищі навчальні заклади Європи підтвердили свою перевагу над українськими.

Громадський транспорт і дороги в Європі поза конкуренцією. При цьому вдома більш доступне житло як для купівлі, так і для винаймання. А ще українці впевнені, що в рідних містах кращі продукти, кафе, ресторани, поштові сервіси та сервіси доставки, онлайн-шопінг, ба навіть торговельні мережі.

Отже, Європа — це робота, захист, доходи, комфорт, інфраструктура. Україна — це послуги та сервіси, зокрема медичні й частково освітні, можливості для ведення бізнесу і доступне житло. Після життя в іншій країні протягом кількох місяців чи років світ перестає бути чорно-білим і багато що в Україні здається не таким уже й поганим, а в деяких сферах навіть кращим.

Між тим, Україна в очах своїх громадян, які перебувають у Європі, дуже програє європейським країнам у питанні корупції, економічної свободи та доходів, що напряму повʼязані між собою. Однак щодо бюрократії та ставок оподаткування — вдома, на думку більшості, більш сприятливіший клімат.

Так залишатися чи повертатися?

Половина українців, які виїхали з країни у 2022-му, не хотіли б залишитися жити за кордоном. Навіть серед тих, хто переїхав у Європу до вторгнення, таких 40 %. Кожен пʼятий вагається. Решта розмірковує над тим, як забезпечити собі постійне проживання за кордоном. Бажання залишитися або повернутися визначається різним: і доходами, і ставленням місцевих та випадками дискримінації, і рівнем володіння мовою (це загалом велика проблема, бо лише 13 % знають мову країни перебування на високому рівні).

Чоловіки значно більше орієнтовані залишитися, ніж жінки, побоюючись переслідувань вдома. Найбільше хочуть повернутися старші жінки: їм важче адаптуватися, знайти роботу, вивчити мову, розширити своє соціальне коло. Дуже важливою в цьому прагненні є віра в перемогу: ті, хто вірять, хочуть додому; ті, хто не вірять, готові залишитися. І що довше триватиме війна, то менше бажання буде повертатися.

Отже, українці в Європі адаптуються, позбавляються певних ілюзій як щодо України, так і щодо країни перебування, отримують захист і безпеку, набувають нового досвіду і, попри всі преференції європейського життя, все ще хочуть додому. Більшість вірить у перемогу. І більшість має плани повернутися. Але чи повернуться?

©️Via Рейтинг Лаб, Маріанна Ткалич