Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 08.11.2023

1. У 2025 році "Газпром" отримає трильйон рублів збитку через зниження виручки, збільшення податкового навантаження та необхідність оплачувати програму газифікації.

- Надзвичайне падіння експорту газу та необхідність фінансування військового бюджету кремля штовхають «Газпром» на край фінансової катастрофи.  

- З наступного року для компанії буде підвищено податок на газовий конденсат.

- Але оплачувати додаткові збори до бюджету газової монополії де-факто нема чим.

- Відключивши газ більшості європейських країн і скоротивши експорт до мінімуму з останніх років СРСР, «Газпром» отримав у другому півріччі 2022 1,2 трлн рублів чистого збитку.

2. Росія намагається втримати іноземний бізнес в країні через суди.

- Російські суди почали масово заарештовувати активи іноземного бізнесу після запровадження санкцій за війну в Україні та відходу іноземних компаній із країни.

- Загалом з 1 березня 2022-го по 24 жовтня 2023 року арбітражні суди винесли 295 ухвал, у 117 з яких (33,5%) судові інстанції вжили різного роду забезпечувальні заходи щодо іноземних відповідачів.

- При цьому в 97 випадках це були арешти активів, часток, нерухомого майна та всієї корпоративної структури у росії.

- Такими заходами російські заявники намагаються утримати іноземний бізнес або його активи на території росії.

3. Борги росіян та бізнесу перед банками вперше перевищили 100 трлн рублів.

- Загальний обсяг виданих росіянам та бізнесу кредитів зріс на 19% за дев'ять місяців 2023 року і вперше досяг позначки 101,2 трлн руб.

- Основна частина заборгованості припадає на бізнес — 70,5 трлн руб.

- У свою чергу позики населенню становили 30,7 трлн. Більше половини цієї суми посідає іпотека — 17,1 трлн.

4. США запровадили експортні обмеження щодо семи фізичних осіб та трьох компаній за постачання електроніки подвійного призначення до росії.

- Компанії, проти яких запровадили санкції, базуються у США та Об'єднаних Арабських Еміратах — SH Brothers Group Inc. (SH Brothers), С.Н. Electronics, Inc. (SN Electronics) і Suntronic F.Z.E. (Suntronic).

- Ці фізичні особи та компанії були частиною складної глобальної схеми закупівель, яка незаконно отримувала та купувала на мільйони доларів електроніку подвійного призначення для кінцевих користувачів у росії, включаючи афілійовані компанії з російськими військовими.

5. У Конгресі США підтримали законопроект про передачу Україні заморожених активів рф.

- Про це свідчать дані підсумків голосування. Згідно з документом, рішення про конфіскацію суверенних російських активів, які перебувають під американською юрисдикцією, зможе ухвалювати президент США.

- Після цього кошти перейдуть до спеціального «фонду підтримки України».

6. Велика Британія розширила список санкцій проти росії, до нього увійшли 29 фізичних і юридичних осіб.

- Зокрема, обмеження запроваджено щодо Російського союзу промисловців та підприємців, УГМК, Російської національної перестрахувальної компанії.

7. Країни G7 залишать активи росії замороженими доти, доки влада країни не погодиться виплачувати компенсації Україні за збитки, завдані в ході бойових дій.

- У заяві міністрів закордонних справ країн G7, яка була прийнята за підсумками дводенної зустрічі в Токіо, також сказано, що держави планують посилити економічний тиск і продовжити вводити санкції проти росії.

8. До парламенту Естонії надійшов законопроект, який дозволить спрямувати на відбудову України заморожені російські активи, що перебувають під міжнародними санкціями.

- У парламенті Естонії підкреслюють, що необхідно створити регулювання, у тому числі і на внутрішньодержавному рівні, яке дозволило б використовувати для відшкодування завданих Україні війною збитків активи рф, заморожені в Естонії на підставі міжнародних санкцій.

- За даними МЗС прибалтійської держави, в Естонії було заморожено російські активи на суму близько 38 мільйонів євро.

9. Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти дев'яти іноземних компаній, які пов'язані з російським олігархом Михайлом Фрідманом та його партнерами.

- Компанії зареєстровані у Ліхтенштейні, Люксембурзі та на Кіпрі. Санкції введені на 10 років і передбачають блокування активів, запобігання виведенню капіталів та збільшенню статутного капіталу українських дочірніх підприємств.

10. ЄС почне обговорення 12-го пакета санкцій проти Росії наступного тижня.

- Країни Європейського Союзу почнуть обговорювати пропозиції щодо 12-го пакета санкцій проти росії, який буде зосереджений на забороні торгівлі російськими діамантами, наступного тижня.

- Обговорення нових санкцій зрушило з мертвої точки після того, як міністри закордонних справ країн "Групи семи" на зустрічі в Японії дали зелене світло на запровадження обмежень стосовно діамантів російського походження, йдеться в матеріалі.