Порядок дій водія, якщо його зупинила поліція

Порядок дій водія, якщо його зупинила поліція

Зупинка транспортного засобу здійснюється жезлом, рідше — жестом руки.

Поліцейський повинен вказати на авто, а потім на місце його зупинки. Проте, водій зобов'язаний припаркуватися правильно, не порушуючи правил дорожнього руху «Зупинка й стоянка», з огляду на перелік місць, де зупинка заборонена (п. 15.9 ПДР).

Більшість водіїв дотримуються ПДР України, але не завжди можуть обґрунтувати свої права. Додавши в закладки цю пам'ятку, ви завжди зможете знайти її та скористатися порадами фахівців. Паркуємося не порушуючи Отже, паркування на вимогу поліцейського здійснюється згідно з пунктами ПДР України:

П.15.1. Зупинка й стоянка транспортних засобів на дорозі здійснюється в спеціально відведених місцях.

П.15.2. Якщо таких місць на даній ділянці немає, зупинка проводиться на правому узбіччі проїжджої частини, як можна правіше, щоб уникнути створення перешкод іншим учасникам руху. 

11 законних підстав для зупинки 

Водій має право знати причину зупинки транспортного засобу. Згідно із Законом України «Про Національну Поліцію» передбачений чіткий перелік, що дає законну підставу для зупинки:

Порушення ПДР.

Видимі ознаки несправності експлуатованого автомобіля.

Є інформація про причетність авто, водія або пасажирів до скоєння ДТП, адміністративним або кримінальним правопорушенням.

ТЗ перебуває в розшуку.

Якщо водій або пасажири можуть мати інформацію про події, що стосуються ДТП або правопорушення та можуть виступити свідками.

Для залучення водія або пасажирів до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам поліції.

Якщо вантаж, що перевозиться неправильно закріплений і становить небезпеку для учасників дорожнього руху.

Якщо ТЗ укомплектовано світловими або звуковими пристроями, не передбаченими порядком.

Якщо є постанова про припинення або обмеження руху на даній ділянці дороги.

Для перевірки автомобілів, зареєстрованих в іншій країні (євробляха).

Якщо є інформація, що водій або пасажир транспортного засобу — особа, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених.


Після зупинки співробітник поліції зобов'язаний чітко сформулювати причину зупинки.

Важливо! Така причина, як «перевірка документів» Законом України «Про Національну поліцію» не передбачена і не є законною підставою для зупинки ТЗ.

Розбираємося в законності зупинки

Відповідно до ч. 3 статті 35 Закону України «Про Національну поліцію», співробітник поліції зобов'язаний проінформувати водія щодо причини зупинки.

Якщо мова йде про порушення ПДР, співробітник поліції зобов'язаний надати докази. Це може бути фото- або відеозйомка, свідчення свідків, інші способи подачі інформації. В іншому випадку складання протоколу буде проводиться з порушенням статей 254, 256 і 283 КУпАП. У даній ситуації водій має право викликати новий екіпаж поліції, а також повідомити про незаконні дії поліції прокуратуру.

Важливо! Зупинка автомобіля — це припинення руху до 5 хвилин.

Якщо минуло більше часу, поліцейський не має права затримувати ТЗ без складання протоколу.

Про документи 

Зупинивши транспортний засіб, співробітник поліції зобов'язаний назвати: Посаду; Спеціальне звання; Прізвище. А також за запитом водія пред'явити службове посвідчення та дозволити ознайомитися з інформацією, викладеною в ньому, і зафіксувати її (Закон України «Про Національну поліцію» ч. 3 ст. 18)

Зі свого боку, водій зобов'язаний пред'явити: Посвідчення із зазначенням категорії, що дозволяє управляти даними ТЗ; Реєстраційні документи на ТЗ; Страховий поліс. Даний перелік регламентується п. 2.1 ПДР.

Важливо! Пред'явити документи — не означає передати їх до рук поліцейського. Достатньо показати їх, тримаючи в руці, але стільки, щоб можна було ознайомитися з інформацією.

Джерело: hotline.finance