"Задачі літньої кампанії 2024 року перед росіянами стоять ті самі, що й від початку їхнього наступу навесні"-Кирило Данильченко

"Задачі літньої кампанії 2024 року перед росіянами стоять ті самі, що й від початку їхнього наступу навесні"-Кирило Данильченко

Вийти з агломерацій, де їм воювати важко та незручно.

Бажано прорватися до Барвінкового на межі Харківської та Донецької областей, де вже третю війну поспіль місцевий вузол доріг стає ареною запеклих боїв.

Відкинути українську армію від Горлівки, як росіянам вже вдалося відкинути ЗСУ від Донецька - щоб убезпечити великий центр і максимально використати місцеві ресурси для ведення війни, без загрози артилерійських обстрілів по маршрутах логістики.

Просунутися до Краматорська та Слов'янська, чим викликати евакуацію сотень тисяч цивільних. І використати спогади про бої у Слов'янську 2014 року у пропаганді – мовляв, там де все почалося, все й закінчується (звісно, ​​нічого там не закінчиться).

Також серед стратегічних цілей російської армії зараз - завдати серйозної поразки ЗСУ з тисячами полонених, обвалом фронту та виходом угруповань армії РФ на оперативний простір.

І загалом Росії важливо підійти зі здобутками на полі бою до можливих переговорів з Україною.

Вони вже будуть відбуватися після виборів президента США, на яких цілком може перемогти Трамп. А він озвучує тези ізоляції Сполучених Штатів, урізання витрат на Командування американських військ у Європі (у частині розвідки) та переформатувати НАТО з опорою на витрати країн-членів від ВВП.

Однак, можна пригадати, що саме за президентства Трампа стався розгром "вагнерівців" під сирійським Хішамом та ракетні удари по силах президента Сирії Асада.

План України також незмінний - стратегічна оборона та виснаження ресурсів техніки супротивника, особливо складної: далекобійних ЗРК, комплексів "Тор", різних станцій радіотехнічної розвідки та РЕБ, нових російських танків та САУ.

Після того, як РФ зупинила український наступ улітку 2023 року, ЗСУ перебувають у стратегічній обороні.

Причини цього зрозумілі - російська армія після відходу з Херсона використала для стабілізації фронту майже 700 тисяч мобілізованих, масово відправляла на фронт погано навчені "маршеві" поповнення, робочі команди з цивільних будівельників тощо.

Плюс кремлівський режим довів "підйомні" виплати за службу в армії до 700-800 тисяч рублів разово на руки. Інфляція, звісно, впливає на зменшення кількості охочих вмирати, але поки що цих цифр російському командування вистачає, щоб залучати нових контрактників.

Крім того, в тилу росіяни теж "докрутили" можливості – виробництво 3 тис. КАБів і 250-350 "Шахедів" на місяць пряме підтвердження цьому.

Втім, російські штурмовики все більше використовують мотоцикли і квадроцикли замість важкої техніки, або ж старі танки Т-55 і Т-62, перетворені саморобною бронею на черепахи, а також розконсервовані буксовані гармати брежнєвських і сталінських часів М-46 - це зброя 1951 року виробництва.

Далекобійні дрони долітають до російської Єлабуги, а ракети "земля-земля" - до порту Кавказ в Азовському морі. Вся смуга біля Бєлгорода – це постійна зона "прильотів" дронів, нальотів артилерії на підстанції, ударів баражуючих боєприпасів по складах.

Лише за минулий тиждень в Росії було вражено п'ять нафтосховищ, останнє у Цимлянському районі довелося гасити пожежним поїздом.

Паралізовано кілька російських портів з транспортування нафти, велика нафтоперекачувальна станція в Калачі-на-Дону та НПЗ у Новошахтинську.

Кожен "приліт" по цистерні з нафтою чи системою перекачування на кораблі - це кілька мільйонів доларів втрат сировини, обладнання, а також на ППО і гасіння пожеж.

Тим часом, західні партнери, хоч і повільно, зміцнюють українську систему ППО.

Посилення ПРО та ППО у свою чергу призначене для розгортання і розвитку воєнно-промислового комплексу в самій Україні - нещодавнє замовлення Данією дивізіону САУ “Богдана”, контракти на повітряні та морські дрони є підтвердженням цього.

Тримати фронт, не допускати оточень та важких поразок у проблемних секторах, завдавати ударів по транспортуванню та очищенню нафти, цілити у металургійні та оборонні заводи, робити ціну цієї війни все дорожчою для агресора, освоювати західні літаки — таким буде 2024 рік для Сил оборони України.