"Московитів - на дно! - 14.06.2023" - Ростислав Павленко

"Московитів - на дно! - 14.06.2023" - Ростислав Павленко

Останні дні звертає на себе увагу валютний ринок рф.

Вперше з квітня 2022 року курс долара на мосбіржі вже понад 84 рублі, а євро наближається до 91 рубля.

І це при тому, що (правда, за офіційною статистикою мінфіну рф), виконання федерального бюджету у травні не було таким катастрофічним, як у квітні.

За результатами 5 місяців 2023 р. дефіцит федерального бюджету не змінився, залишившись на рівні 3,4 трлн. рублів.

Більш імовірним стимулом для нового стрибка рубля до долару і євро була, імовірно, інформація з нафтового ринку.

Як раніше прогнозувалося, рішення Саудівської Аравії тимчасово зменшити видобуток нафти на 1 млн. барелів на добу мало лише дуже короткостроковий ефект на ціни.

Замість повернення ціни на марку Brent вище 80 доларів за барель, вийшло дуже короткострокове підвищення приблизно до 78 доларів. Потім ціна почала відкочуватися і на кінець минулого тижня дійшла приблизно до 75 доларів, а на мінімумі падала навіть до 73,65 долари за барель. Тобто, зараз ціна за барель Brent навіть трохи нижча, ніж місяць тому.

Низький рівень цін на нафту впливатиме на обсяг нафтогазових надходжень рф на ближчі тижні.

Це, по-перше, продовжить створювати проблеми для федерального бюджету. Хоча уряд рф і переформатував формулу обрахунку основних нафтогазових податків, відмовившись від прив’язки до URALS, але навіть Brent, від якого обраховують тепер податки (з урахуванням дисконту), теж на відносно низькому рівні.

По-друге, це формує тиск на поточний рахунок платіжного балансу рф. Адже рф має розширювати імпорт для компенсації санкційних втрат, а експортні надходження скоротилися через зниження цін на нафту і падіння експорту газу.

І далі ж буде...