Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.01.2024

1. Російські нафтові танкери спокійно продовжують перевозити нафту у Червоному морі.

- Кількість суден у Червоному морі різко скоротилася на тлі обстрілів єменських хуситів, але це не зупинило російські судна.

- Це стосується не лише "офіційних" танкерів, а й "тіньового флоту".      16 січня п'ять з шести танкерів, які проходили Суецький канал у бік Червоного моря із увімкненими транспондерами, везли російську нафту.

- А 12 танкерів із 21, які прямували до Баб-ель-Мандебського каналу, також були завантажені сировиною з рф.

- Танкери перевозили близько 14 млн барелів нафти і нафтопродуктів сукупною вартістю понад $850 млн.

- Раніше представник хуситів пообіцяв безпечний прохід суднам рф та Китаю Червоним морем.

2. Країни Європи в розпал проблем з перевезеннями на Близькому Сході, не відчули підвищення цін на газ, що може свідчити про успіх відмови від російського газу.

- Хоча небезпечність перевезень через Червоне море змусило перевізників користуватись довгим шляхом, це не збільшило ціни на катарський газ для європейців, а вартість електроенергії залишається стабільною після кризи.

- Європа відповідально підійшла до підготовки та накопичила рекордні обсяги газу.

- Окрім цього, європейці активно користувались відновлювальними джерелами енергії, що дозволило диверсифікувати споживання й спокійно пройти кризу.

- Вплив також мали фактори не надто морозної зими, а також уповільнення економічного зростання, що знизило потреби споживання газу у таких промислових гігантах, як Німеччина.

3. Білорусь з 1 лютого на 10,2% збільшує тарифи на транспортування нафти через територію республіки та для внутрішнього споживання.

- Останнє підвищення цін на транзит було 1 лютого 2023 року та становило 9 відсотків.

4. Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) виявили міни на периферії території захопленої росією Запорізької АЕС.

- Зазначається, що це закрита зона, вона недоступна для персоналу станції.

- "Міни по периметру ЗАЕС, у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім огорожами об'єкта, які раніше були виявлені групою МАГАТЕ і видалені в листопаді 2023 року, тепер знову на місці", - йдеться у повідомленні.

- Наголошується, що наявність мін не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ.

5. У 2023 році Китай збільшив експорт до росії легкових автомобілів та інших моторних транспортних засобів, призначених для перевезення людей, більш ніж у сім разів, до $11,5 млрд.  

- У 2022 році експорт становив $1,6 млрд.

- Згідно з даними китайського митного управління, прямі постачання електромобілів з Китаю до росії минулого року становили $262,6 млн.  

- Загалом у росію було поставлено 8,5 тис. електромобілів.  

- 2022 року з Китаю було експортовано 3,11 тис. електромобілів на $53,4 млн.

- Минулого тижня Асоціація виробників пасажирських автомобілів КНР повідомила, що 2023 року Китай вперше став найбільшим у світі експортером автомобілів, обійшовши Японію.

- Експорт легкових машин, вироблених у Китаї, склав рекордні 3,83 млн. одиниць, що на 62% більше, ніж роком раніше.

- Загальний автоекспорт із Китаю минулого року становив 5,26 млн машин — приблизно на $102 млрд.

6. Словаччина знову співпрацюватиме з росією та Білоруссю у сфері культури.

- Нова міністерка культури Словаччини Мартіна Шимковичова скасувала наказ своєї попередниці про зупинку співпраці з росією та білоруссю, який був підписаний одразу після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

- «У світі відбуваються десятки військових конфліктів, і, на нашу думку, митці та культура не повинні платити за це», — прокоментував це рішення прессекретар Шимковичової.