Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 23.01.2024

1. Морські поставки сирої нафти з росії впали до мінімуму майже за два місяці через несприятливу погоду та удар українського безпілотника, який ненадовго зупинив потік із ключового експортного терміналу в Балтії.

- За чотири тижні до 21 січня з російських портів було відвантажено близько 3,36 млн барелів сирої нафти на день.

- Це на 50 тис барелів на день менше від переглянутого показника за період до 14 січня.

- Більш мінливе середньотижневе значення впало на 340 тис барелів на день до мінімуму за сім тижнів у 3,02 мільйона.

- Зазначається, що експорт постраждав через триваючу погану погоду в деяких портах і удар українського безпілотника по заводу з переробки конденсату, що прилягає до експортного терміналу сирої нафти в Усть-Лузі.

2. Число представництв іноземних банків в рф скоротилося до 23, тоді як на початку 2022 року їх налічувалося 37.

- Після того як росія розпочала війну в Україні у 2022 році закрилося дев'ять представництв, у 2023 році – три, з початку 2024 року – ще три.

- З початку цього року закрив своє представництво швейцарський банк Banque Cramer & Cie SA, яке працювало з 2018 року, а цього тижня зникли з реєстру ЦБР представництва кіпрського Bank of Cyprus Public Company Limited у Москві та Санкт-Петербурзі.

3. У росії, через дефіцит робочих місць хочуть залучити до праці десятки тисяч неповнолітніх.

- Роботодавці у росії відкрили понад 42 тис. вакансій для підлітків від 14 років у 2023 році.

- Це майже втричі більше, ніж на рік раніше, коли таких позицій було 14,5 тис.

- Найбільше запрошень припадає на сферу продажу та допоміжні бізнес-функції (адміністративний та обслуговуючий персонал).

- На тлі війни проти України, мобілізації та масової еміграції 86% російських компаній зіштовхнулися з дефіцитом кадрів.

4. Росіяни, які залишили росію через війну та мобілізацію, почали масово звільнятися з російських компаній.

- Якщо одразу після від'їзду 43% релокантів продовжували працювати в російських компаніях, то до літа 2023 року кількість тих, кого з росією пов'язує робота, скоротилася більш як утричі — до 13%.

5. Ціни на газ у Європі опустилися нижче за $300 за 1 тис. кубометрів — це найнижчий рівень із червня 2023 року.  

- Цього разу цінам на континенті допоміг шторм «Іша», який приніс на континент помірніші температури та сильний вітер.

- В результаті вироблення ВЕС закрило до третини попиту на електроенергію в Європі.

- Крім цього, країни ЄС продовжують вигравати від високих запасів у ПСГ — достатніх, щоб пережити залишок зими,— та стабільного постачання ЗПГ.

6. ЄС планує запровадити санкції проти російського алюмінію.

- Попередні раунди санкцій залишили недоторканими близько 85% російського експорту металу до ЄС.

- Європейський союз збирається запровадити ембарго проти російського алюмінію в рамках 13-го пакета санкцій. Його хочуть узгодити до другої річниці повномасштабного російського вторгнення – 24 лютого.

- Оскільки процес виплавки алюмінію потребує величезної кількості електроенергії, санкції проти алюмінію одночасно стануть санкціями проти енергетичного сектору.

- За словами одного з дипломатів, з якими спілкувалося видання, Євросоюз планує розглянути ембарго ще на низку товарів, але переговори з цього приводу знаходяться на ранній стадії.

- Країни ЄС хочуть створити додаткові перешкоди для придбання росією компонентів, які вона не вміє виробляти сама і які їй потрібні для високотехнологічної зброї, таких як керованих ракет.

7. Європейський Союз планує застосувати податок на надприбуток до прибутків, отриманих від заморожених активів російського центрального банку, водночас вирішуючи не конфіскувати знерухомлені гроші.

- Міністри закордонних справ ЄС погодили запровадження податку на надприбуток у понеділок, і він буде обговорюватися послами блоку пізніше цього тижня.

- Союзники України загалом погоджуються з тим, що росія має заплатити за шкоду, завдану її війною. ЄС, країни Великої семи та Австралія заморозили близько 260 мільярдів євро (283 мільярди доларів) активів Центрального банку росії у формі цінних паперів і готівки, причому більше двох третин з них знерухомлені в ЄС.  

- Більшість активів у ЄС зберігає кліринговий центр Euroclear, де минулого року вони заробили близько 3 мільярдів євро.

8. Нафтосервісні корпорації, що базуються в США і Канаді, продовжують постачати програмне забезпечення російським нафтогазовим компаніям.

- Це відбувається незважаючи на те, що навесні 2022 року великі постачальники західного ПЗ пішли з російського ринку через війну в Україні.

- Серед ключових ‐ програми від американських корпорацій AspenTech та Emerson Electric Co, які застосовують при освоєнні нафтогазових родовищ. Їх продовжують використовувати найбільші російські нафтові компанії, такі як «Роснефть», «Газпром» та інші.

- Ще один незамінний пакет програмного забезпечення, який використовують у тому числі для буріння свердловин — Landmark Engineer's Desktop (Edt) від американської корпорації Halliburton.

- Корпорації Schlumberger і Baker Hughes, що базуються в США і оголосили про припинення поставок продукції і технологій, як і раніше відіграють значну роль у російській нафтогазовій галузі.

9. Видобуток природного газу в Норвегії зріс у грудні до історичного максимуму, перевищивши офіційний прогноз, у той час як видобуток сирої нафти також перевищив очікування, показали дані Норвезького офшорного управління (NOD) у вівторок.

- Видобуток газу в скандинавській країні скоротився в середині 2023 року на тлі масштабних ремонтних робіт на морських родовищах і наземних терміналах, але додаткові зусилля з технічного обслуговування зрештою збільшили потужність.

- Видобуток природного газу в грудні зріс до 379 млн кубометрів на добу з 365 млн куб. У 2022 році

- Норвегія випередила росію як найбільше джерело газу в Європі, оскільки Москва припинила постачання на тлі війни в Україні.

- Згідно з попередніми даними NOD, видобуток сирої нафти в Норвегії зріс до 1,85 млн барелів на день (б/д) у грудні з 1,81 млн б/д у листопаді, що вище прогнозу в 1,81 млн б/д.

Більша на https://t.me/OmelyanNews