Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.01.2024

1. Пошкоджений російський НПЗ "Лукойл" в Нижегородській області планують відновити протягом 1,5-2 місяців.

- Встановлена ​​потужність з переробки нафти цього НПЗ становить 17 млн. тонн на рік.

- Аварія може спровокувати нову паливну кризу в росії, Міненерго рф запроваджують обмеження на експорт палива.

2. В росії відкладається будівництво газопроводу «Сила Сибіру-2».

- Росія та Китай досі не узгодили ключові деталі проекту, повідомив прем'єр Монголії, через територію якої він має проходити.

- Рекордні світові ціни на газ за останні два роки ускладнили переговори.

- Новий контракт із Пекіном відчайдушно потрібен «Газпрому», який втратив європейський ринок і втратив більше половини експорту після вторгнення росії в Україну.

- Минулого року путін двічі зустрічався з головою КНР Сі Цзіньпіном, намагаючись переконати його погодитися на проект, який Кремль просуває вже понад 7 років, але обидва рази переговори закінчилися нічим.

3. Після припинення постачання до ЄС експорт електроенергії з росії за підсумками 2023 року становив 10,7 млрд кВт-год електроенергії проти 13,6 млрд кВт-год 2022 року.

4. Міжнародні резерви рф за тиждень скоротилися на $5,9 млрд. На 19 січня вони становили $586,7 млрд, а 12 січня було $592,6 млрд.

5. У росії відразу два літаки Boeing не змогли злетіти через несправність двигунів.

- Два літаки авіакомпанії S7 не змогли злетіти через несправність двигунів.

- Як пишуть російські ЗМІ вранці 27 січня 160 людей мали вилетіти з Улан-Уде до Москви, проте Boeing 737-800 зіткнувся з технічною несправністю.

- Пілоти перервали зліт через помпаж лівого та правого двигунів.

- З тієї ж причини не відбувся рейс із Москви до турецької Анталії. Вранці 27 січня в аеропорту Домодєдово Boeing 737-800 перервав зліт через помпаж одного з двигунів.

- З початку року борти російських авіакомпаній ламалися під час виконання рейсів щонайменше 12 разів.

6. Індія скоротила військово-технічну співпрацю з росією на користь США.

- Нью-Делі має намір дистанціюватися від свого колись найбільшого постачальника.

- Розворот на Захід стався, оскільки здатність росії виконувати свої зобов'язання за контрактами була підірвана війною в Україні. США, навпаки, посилюють вплив в Індо-Тихоокеанському регіоні.

- Москва неодноразово пропонувала Нью-Делі укласти нові угоди, у тому числі на поставку вертольотів Камова та винищувачів «Сухой», а також розраховувала запустити спільне виробництво зброї, стверджують джерела.

- Натомість Індія розглядає купівлю французьких реактивних літаків для свого новітнього авіаносця, хоче виробляти підводні човни за французькою, німецькою або іспанською технологією, а також винищувачі з американськими і французькими двигунами.

Більше на https://t.me/OmelyanNews