"Про те, як росіяни Європу хотіли заморозити" - Антон Швец

"Про те, як росіяни Європу хотіли заморозити" - Антон Швец

Європа непогано переживає енергетичну кризу і знаходить альтернативу російським енергоносіям. За даними Bloomberg, зараз ціни на газ упали до менш ніж десятої частини свого піка 2022 року. Це означає, що європейці мають непогані запаси газу і ринок ще досі тримається. А де ті самі замерзлі британці, про яких росіяни знімають свої пропагандистські відео? Звичайно ще не все так райдужно і чисто, але це доволі хороший знак того, що залякати Європу не вийшло.

Насправді минулого року Європа накопичила рекордні запаси газу. Плюс до того, її рятують відновлювальні джерела енергії та відносно м’яка зима (звичайно, за винятком деяких похолодань). У результаті регіон має достатньо стабільну основу, щоб пережити решту зими із запасом газу. У 2023 році ціни на газ упали майже на 60% і цього року опустилися ще на 12%. Це має знизити європейцям рахунки за електроенергію.

Загалом можна помітити, що це вже друга зима, яку Європа переживає без російського газу. У цьому їм дуже допомагає розвиток відновлювальної енергетики. Збільшення кількості вітрових турбін і сонячних установок допомогло зменшити потребу в паливі, а ще минулого року Франція почала відновлювати виробництво ядерної енергії.

Тож можу порадити росіянам розгрібати все те, що вилазить з їхньої каналізації, а не дивитися на інших.